Nyomtatópatronok. Hogyan és mi alapján válasszunk?

A nyomtatás nem tűnik el olyan gyorsan

Annak ellenére, hogy a digitális korban élünk, amikor is az információkat elektronikus úton cseréljük ki egymással, a nyomtatott forma még mindig megmaradt. Az információk nagy részét meg kell őrizni vagy nyomtatott formában tárolni, pl. Bc-szakdolgozat, diploma- vagy doktoranduszi munka.

Ebből egyértelmű, hogy a jó régi nyomtatók sohasem fognak eltűnni, és velük együtt az utántöltők sem. Éppen ezért gyakran felmerül a kérdés: milyen utántöltőt válasszunk, mi alapján válasszunk, és milyen különbségek vannak közöttük. Természetesen, ez attól függ, hogy tintasugaras vagy lézernyomtatónk van-e. A tintasugaras nyomtatóhoz a cartridge – tintapatron fogalma kapcsolódik, a lézernyomtatóban pedig tonert – tonerkazettát, festékpatront cserélünk.

Tonerkazetta verzus tintapatron

A fentiekben már említettük, hogy a tonerkazetta csak lézernyomtatókhoz használható, a cartridge – tintapatron pedig csak tintasugaras nyomtatókhoz.

Néha előfordulhat, hogy épp akkor fogy el a tonerkazetta vagy a tintapatron, amikor a legkevésbé számítunk rá. Nem kell azonban kétségbeesni, mert minden nyomtatónak saját „címkéje“ van – márka, modell és sorozatszám, melyek segítségével könnyen megtalálható a kívánt utántöltő. Ezután már csak az e-shopon keresztül kell megrendelni, vagy megvásárolhatja közvetlenül hagyományos üzletben is.

Eredeti, újragyártott vagy alternatív utántöltő?

Ez a tényező attól is függ, hogy milyen gyakran és milyen célból használjuk a nyomtatót. Ha nem akarunk a nyomtatási minőségének kérdésében kompromisszumot kötni, és nem akadály az extra kiadás, a legjobb megoldás az eredeti patronok vásárlása.

A patronok megvásárlásakor három lehetőség közül választhat: eredeti, alternatív vagy újratöltött patronok. Ha biztos akar lenni a nyomtatás minőségében, akkor az eredeti patron megvásárlásába kellene befektetni. Ebben az esetben nem kell aggódni, hogy a patron nem kompatibilis a nyomtatónkkal.

Bár a nem eredeti patronok sokkal olcsóbbak, mint az eredetiek, ez biztosan megmutatkozik majd a nyomtatás minőségében. Vannak azonban olyan választási lehetőségek, melyek szinte megkülönböztethetetlenek az eredeti patronokhoz viszonyítva. Ezért érdemes olyan hitelesített eladóktól vásárolni, akik garantálják a minőséget, és hajlandók kezelni a lehetséges reklamációkat.

A harmadik lehetőség az eredeti ún. újrafeldolgozása néhány rész cseréjével, a tinta vagy a festékpor tisztításával és újratöltésével. A felújítás költséghatékony, de csak akkor érdemes, ha 100%-os bizonyossággal tudjuk, hogy szakképzetten és helyesen kivitelezett. Ez kielégítő megoldás lehet azon kevésbé igényes felhasználók számára, akiknek ritkán kell nyomtatniuk.