Nyári időszámítás: vasárnap egy órával kevesebbet alhatunk

Vasárnap kezdődik a nyári időszámítás, az órákat éjjel 2 órakor 3 órára kell állítani. Az átállás érinti a közösségi közlekedést és a légitársaságok menetrendjét is.

A Mavir Magyar Villamosenergia-ipari Átviteli Rendszerirányító Zrt. MTI-hez eljuttatott közleménye szerint a nyári időszámítás jelenleg a világ több mint száz országában egységesen elfogadott rendszer.
A módszer azon alapul, hogy ha a lakosság szokásos ébrenléti ideje megközelítően egybeesik a természetes világosság idejével, akkor kevesebb mesterséges fényt kell használni.

A napéjegyenlőséghez közeli tavaszi óraállítást követően már kisebb mértékben csökken a kora esti időszakok terhelése, amikor egy órával később kapcsoljuk fel a villanyt.
A villamosenergia-megtakarítás jellemzően a háztartásokban, az építkezéseken, a hosszan nyitva tartó intézményekben és szolgáltatóknál, valamint a középületek díszkivilágítása esetében jelentkezik – olvasható a közleményben.

Az átállás érinti a közösségi közlekedés menetrendjét. A Budapesti Közlekedési Központ (BKK) tájékoztatása szerint az eredetileg 2 és 3 óra közöttre tervezett indulások elmaradnak, egyes járatok esetében pedig rendkívüli menetrend lesz érvényben.

A Mávinform MTI-hez eljuttatott közleménye szerint az eredetileg 2 és 3 óra között induló belföldi személyszállító vonatokat 3 órakor indítják el.

A napokban számoltunk be arról, hogy megszavazta az óraátállítás eltörlését az EP.
Ezzel kapcsolatban az
Euronews úgy értesült, hogy a magyar kormány nemzeti konzultációt tervez, vagyis megkérdezhetik az ország lakosságát, hogy hazánkban is legyen-e nyári vagy téli időszámításra való átállás.

Ma, azaz szombaton este, magyar idő szerint 20.30-kor számos nagyváros, intézmény és vállalat fényeit, valamint Budapest több ikonikus épületének díszkivilágítását lekapcsolják a Föld órája mozgalomhoz csatlakozva.

A Föld óráját szervező Természetvédelmi Világalap (WWF) minden év márciusának utolsó szombatján, az óraátállítás előtti estén arra kéri a mozgalom támogatóit, hogy egy órára kapcsolják le a felesleges lámpákat és elektromos berendezéseket. A szimbolikus lekapcsolás célja, hogy ráirányítsa a figyelmet az éghajlatváltozásra, valamint a természeti értékek megőrzésének fontosságára és a fenntartható életmódra.