Négy és fél milliárdos nyomdaipari beruházás Zalaegerszegen

Mintegy 4,5 milliárd forint költséggel nyomdaipari beruházást indít Zalaegerszegen az északi ipari parkban a németországi Edelmann csoport – közölte Balaicz Zoltán, Zalaegerszeg polgármesterjelöltje (Fidesz-KDNP) csütörtökön, sajtótájékoztatón.

Az Edelmann zalaegerszegi gyárában jelenleg 200 embert foglalkoztatnak, a fejlesztés eredményeként összesen 300 dolgozónak tudnak majd munkát biztosítani – mondta Balaicz Zoltán, jelenlegi alpolgármester.
Emlékeztetett, hogy az Edelmann csoport a kezdetektől folyamatos fejlesztéseket hajtott végre a zalai megyeszékhelyen, majd miután 2012-ben a zalai nyomda 100 százalékos tulajdonosává vált, még nagyobb ütemben folytatódtak a fejlesztések.
Elmondta, az elmúlt évben már nyilvánvalóvá vált, hogy a konszernek létre kell hoznia egy közép- és dél-európai gyártóbázist. Hosszas tárgyalások eredménye, hogy az új gyárat itt építik fel – hangsúlyozta.
Háry András, az ipari parkok fejlesztési igazgatója megköszönte a bizalmat és biztosította az Edelmann Csoportot, hogy a gyárépítés ideje alatt, majd a működés során is maximálisan kiszolgálják a nyomda igényeit.
Dierk Schöder, az Edelmann Csoport igazgatója elmondta: a zöldmezős beruházás keretében mintegy 12 ezer négyzetméteres gyártóüzemet építenek, így a zalaegerszegi lesz a második legnagyobb – az első a cég németországi székhelyén, Heidenheimban működik – hajtogatott dobozokat gyártó üzem Európában. Az új gyártócsarnokban gyógyszer- és élelmiszeripari, édesség-, valamint háztartási termékeket gyártó cégek számára készítenek csomagolóanyagokat.
Az üzemet várhatóan a jövő év nyarán adják át, számításaik szerint a következő évben a forgalom eléri az 5,6 milliárd forintot – mondta az MTI-nek Dierk Schöder.
Az Edelmann Csoport 2010 decemberében vette át a zalai nyomdát és még abban az évben megszerezte a többségi tulajdont, 2013-óta pedig 100 százalékos tulajdonosa az üzemnek. A jelenlegi 5 ezer négyzetméteres csarnokban évente közel 15 ezer tonna kartont dolgoznak fel.
A családi tulajdonban levő Edelmann Csoport a legjelentősebb gyártónak számít a prémium, illetve a gyógyszeripari innovációs kartondoboz csomagolási megoldások területén. A legnagyobb megrendelőik a gyógyszer- valamint kozmetikai cégek.
A 2200 dolgozót foglalkoztató Edelmann Csoport forgalma az elmúlt évben elérte a 233 millió eurót, idén előreláthatólag 240 millió euró bevételük lesz, a következő évben pedig 250 millió eurót terveznek.
A cég évente átlagosan 15 millió eurót fordít fejlesztésekre. A zalaegerszegi beruházással párhuzamosan Brazíliában is szeretnének nyitni egy üzemet. Németország több városában, Mexikóban, Észak-Indiában, Kínában, Lengyelországban, valamint Franciaországban is működnek gyártóüzemei.

 

Vélemény, hozzászólás?