Nagyot zuhant a font árfolyama a Brexit után

2020 a Brexit éve: a britek, azaz az Egyesült Királyság január 31-én lépett ki hivatalosan az Európai Unióból, ám az éveken át előkészített változást egy átmeneti időszak követte, amely december 31-ig tart. A sok bizonytalanság az angol font árfolyamára is negatívan hatott, nincs ez másként napjainkban sem.

Meglepte a fontot a népszavazás eredménye

A Brexit gazdasági hatásainak elemzéséhez 2016-ig kell visszaugranunk az időben. Akkor volt a britek ügydöntő népszavazása, amelyen hatalmas meglepetésre a szavazók 51,9 százaléka az EU-ból való távozásra voksolt. A közvélemény-kutatások ennek épp az ellenkezőjét jelezték, így nem meglepő, ha a világpiacon azonnal nagy változások indultak be. Az angol font árfolyama is zuhanni kezdett: a döntés előtt 1 font még 1,5 dollárt ért, azt követően viszont azonnal 1,3-ra ugrott ez a szám.

Azóta sok víz lefolyt a Temzén, 2017-ben Theresa May miniszterelnök hivatalosan bejelentette a kilépési szándékot, majd idén január végén valóban megtörtént a szakítás. December végéig egy átmeneti időszakot láthatunk: ez alatt az uniós jogok érvényesek a szigetországban, miközben a felek egyeztetnek a kereskedelem szabályozásáról. Összefoglalva elmondhatjuk, hogy továbbra is rengeteg a bizonytalanság, ám már nem a kilépést illetően, hanem hogy milyen gazdasági szövetségeseket találnak majd a britek.

2020-ban történelmi mélypontot regisztráltak

Hogy mi várható a brit gazdaságban, és a változások milyen hatással lesznek a font árfolyamára, azt biztosan nem lehet megjósolni. Semmiképp sem jó előjel, hogy márciusban harmincöt éve nem látott mélypontra zuhant a pénznem, volt olyan időszak, hogy 1 font csupán 1,19 dollárt ért. Ebben persze benne volt a koronavírus-járvány által okozott brit káosz, illetve a kormány arra adott, nem feltétlenül megnyugtató válaszlépései.

A pandémia további aggályokat okoz a britek életében, a bizonytalanság kockázattal jár, ez pedig érezhető a devizájukon. Abban bízhatnak ugyan, hogy a 2016-os zuhanás után elkezdte visszanyerni erejét a font, de ez, mint 2020-ban láthattuk, csupán átmeneti jellegű volt. Befektetési szempontból ezért továbbra is kockázatos a brit piac, ami várhatóan évekre a „bizonytalan” státuszba tolja a font megítélését is.