Nagykanizsai tudományos és innovációs park

A nagykanizsai tudományos és innovációs park a Pannon Egyetem, a Magyar Olajipari vállalat és helyi cégek által megvalósított, nagyszabású és nagyratörő projekt Nagykanizsán. A projektet 2020-ban álmodták meg, azóta a tervezés munkálatai zajlottak, és hamarosan indulhat az építkezés a kijelölt területen. De mivel is fognak foglalkozni az itt dolgozó kutatók, miután elkészült a park? A hivatalos leírás szerint itt a körkörös gazdaság területén végeznek kutatási, fejlesztési, innovációs és oktatási tevékenységet. A körkörös gazdaságon kívül a nyerőgépes játékok hatása az online gazdaságra témakörben is végeznek kutatást.

De mi is az a körkörös gazdaság?

A hagyományos gazdasági modell környezetszennyező, és feleslegesen sok energiát használ fel. Az ilyen gazdaságot lineáris gazdaságnak nevezik. A termékek gyenge minőségű alapanyagból készülnek és egyáltalán nem tartósak. Ezzel szemben a körkörös vagy körforgásos gazdaság arra az elvre épül, hogy a termékek élettartamát a lehető leghosszabb ideig meghosszabbítsák. A termék élettartamának meghosszabbítása sokféleképpen elképzelhető. Az egyik jól ismert módszer, hogy a megvásárolt terméket nem dobjuk ki az első meghibásodás esetén, hanem megpróbáljuk megjavítani vagy átalakítjuk, vagy esetleg az alkatrészeit hasznosítjuk tovább. A körkörös gazdaságra azért van szükség, mert a rendelkezésre álló nyersanyagok, különösen a jelenlegi 2022-es háborút kísérő energiaválság meglehetősen szűkösek, ezért a nyersanyagimport és felhasználás csökkentése rendkívül fontossá vált. A leginkább érintett ágazatok az elektronika, a műanyagok, a textilipar és az építőipar.

Ha például konkrét termékeket nézünk, akkor a statisztika azt mutatja, hogy nagyjából 1-2 év alatt lecseréljük az okostelefonokat, és egy számítógépet vagy autót sem használunk tovább 4-5 évnél. Az EU politikusai ezt jelentős pazarlásnak ítélik meg, ezért megpróbálják a lakosságot abba az irányba mozgatni, hogy hosszabb ideig használják a termékeket. Az egyik legfontosabb ösztönző ereje a termékek hosszabb használatának az, hogy tartósabb termékeket állítsanak elő a gyártók. Továbbá arra is törekedni kell, hogy az alkatrészek szabványnak megfelelően készüljenek, azaz könnyen lehessen azokat cserélni. A lakosság egy jelentős része támogatja a termékek javítását az új termékek vásárlása helyett. Ha pedig ez így van, akkor a megfelelő szolgáltatási hálózat kiépítésével a lakosság viszonylag gyorsan elsajátítaná és alkalmazná az alapelveket a gyakorlatban. Továbbá az újrahasznosítás technológiáit tovább kell fejleszteni. Jelentős mennyiségű hulladékot termel gyakorlatilag minden iparág, ami komoly terhet ró a környezetre és az újrahasznosítási iparágra. Számos ígéretes kutatás zajlik ezen a területen, és a korábban még nem újrahasznosítható termékek és anyagok kategóriájába besorolt termékekről is kiderült, hogy megfelelő technológia alkalmazásával újrahasznosíthatóvá alakíthatók át. A digitalizáció nagymértékben javíthat a termékek élettartamának meghosszabbításában, a szórakoztatóiparon belül például az online nyerőgépes játékok megjelenése jelentősen csökkentette a hagyományos játéküzletágat. A nyerőgépes játékok és más online kaszinó játékok gyakorlatilag nem termelnek hulladékot eltekintve attól az elhanyagolható hulladéktól, ami a számítógépek és okostelefonok használatából származik.

Az épületek tervezése

Az épületeket az építészek úgy tervezték meg, hogy azok megfeleljenek a tudományos parkban végzett kutatási, fejlesztési és innovációs tevékenységnek. A tervezésnél a megfelelő helyigény figyelembevétele mellett az épületek egymáshoz viszonyított helyzete és elrendezése is fontos szempontok voltak. Az épületek tervezése során is figyelembe vették a körkörös gazdaság alapkövetelményeit. Az épületek használata, a fejlesztés, a kivitelezés során jelentősen csökkentették a felhasznált energiát és alapanyagot. Az építési területen elhelyezkedő meglévő épületeket felhasználták, és a helyi vállalatok által biztosított építési anyagokat használtak fel. Az épületeket úgy hozták létre, hogy azokat kis veszteséggel lehessen elbontani és könnyen lehessen azokat újrahasznosítani. Az építészek elárulták, hogy az épületek tervezésénél sok ötletet merítettek a Nagykanizsa és a környező településeken található épületekről, így például a zalai boronaházak és boronapincék, valamint a nagykanizsai vár, amely a tervezési területen állt.

Az egyik legérdekesebb épület, egy gyűrű formájú épület, amelyhez radiálisan különböző melléképületek csatlakoznak. Az egész felülnézetből egy napsugárra emlékeztet. A csatlakozó épületek egymás követik, ha a körvonalon végig megyünk. A legnagyobb épület a kutatási és oktatási központ, majd a kollégium következik, aztán a laborok és végül az inkubátor központ. Az épületek összesen 500 fő befogadásának felel meg, és az oktatási épülethez tartozó kollégium kapacitása 200 fő lesz