Nagykanizsa is csatlakozott a Polgármesterek a békéért világszervezethez

A testvérvárosi kapcsolatoknak a kulturális-gazdasági együttműködési formák keresése és fejlesztése mellett feladata az is, hogy fontos ügyek mentén összekapcsolódjanak, és a „sok kicsi sokra megy” bölcsességére építve küzdjenek mindannyiunkat érintő közös célokért.

Amikor Puchheim német testvérvárosunk polgármesterével, Norbert Seidllel nemrégiben találkoztam, és ő kérte csatlakozásunkat a „Polgármesterek a békéért – Mayors for Peace” világszervezethez, még nem gondoltam, hogy ilyen rövid idő alatt ilyen mértékben aktuális lesz ez a felvetése. Hiszen a szervezet alapítását Hirosima polgármestere kezdeményezte hajdan, 1982-ben, még a hidegháború árnyékában, azzal a céllal, hogy a polgármesterek, akik felelősek településeik lakónak biztonságáért és életéért, kampányokon keresztül összefogással próbáljanak tenni a nukleáris fegyverek elburjánzása ellen.

(Nagykanizsa ősszel. Fotó: KanizsaPress/S. Varga Győrgy)

Az orosz-ukrán konfliktus, az Európában dúló háború azonban sajnálatos módon újra a mindennapok részévé tette ezt a súlyos és elfogadhatatlan kérdést, így egyértelművé vált, hogy csatlakoznia kell Nagykanizsának is a 163 országból több mint 8000 várost tömörítő szervezethez.

E hónappal tehát Nagykanizsa is tagja a „Polgármesterek a békéért – Mayors for Peace” világszervezetnek, melyben a figyelem felhívása, a tudatosítás szerepe kiemelkedő – közölte Facebook oldalán Balogh László nagykanizsai polgármester.