Nagykanizsa agglomerációjában haldoklik az ingatlanpiac

Mostanra érett meg bennem az elhatározás, hogy írok erről a piaci helyzetről egy hosszabb bejegyzést. Önálló vállalkozásom keretein belül Nagykanizsán és a tőle 20 – 30 km-re található településeken vállaltam munkákat Budapest mellett.

Az utóbbi másfél évben sikerült értékesítenem házat Szepetneken, Palinban, Eszteregnyén, Molnáriban, Tótszerdahelyen, Semjénházán, Sormáson, Murakeresztúron, Zalakaroson, Rigyácon így tapasztalataim, statisztikák és a sajtóban megjelent hírek alapján írom a további mondatokat.

Nagykanizsától minimum 10 km-re található települések helyzetéről írok. Például: Szepetnek, Sormás, Liszó, Eszteregnye, Rigyác, Molnári, Tótszerdahely, Tótszentmárton, Bajcsa, Fityeháza, Semjénháza …. és a többi kisebb település.

Fontosnak tartom, hogy erről írjak, hiszen szinte minden héten rengeteg kérdést kapok ezzel kapcsolatban.
– János, már évek óta áruljuk/árulják, de semmi érdeklődés …
– Mit csináljunk János, nem tudjuk eladni egyszerűen…
– Milyen áron érdemes hirdetni? Úgy halottam, hogy nagyon megy a piac…
– Hol hirdessük? Semmi mozgás nincs és már nagyon elegünk van….
– János, hol vannak az érdeklődők? Pedig maga olyan ügyes…

Ezek csak a leggyakrabban előfordulók.

Az utóbbi években több folyamat is elindult, ami nagy hatással van a házak iránti keresletre. (Hiszen itt általában családi házak eladók.)

1. Nagyobb városok vonzalma

A fiatalabb korosztály számára egyre vonzóbb Nagykanizsa és a nagyobb városok, mivel:

– jobb és változatosabb a munka lehetőség,

– lehetőség van főiskolai, egyetemi tanulmányok elvégzésére(Budapest, Pécs, Sopron…). A tanulmányok után sokan pedig az adott városban próbálnak meg elhelyezkedni,

– színesebb, impulzusokkal telibb az élet

Fenntarthatóbbak az ingatlanok, hiszen egy lakásnak kedvezőbb a rezsije és a megfelelő műszaki, esztétikai fenntartáshoz kevesebb tőke kell.

2. Magyarország lakosságának idősödő tendenciája.

Ez a lassú, de stabil folyamat országosan nagy problémát okoz a kisebb falvak életében, ezért ezt a környéket sem kíméli.
„Az időskorúak száma 1870-ben 144 ezer volt. Az 1980-as népszámláláskor, amikor a népesség száma a legmagasabb volt, a 65 éves és annál idősebbek száma megközelítette az 1,5 milliót. A teljes népesség ugyan 1980 óta folyamatosan csökken, az idős korosztályba tartozók száma azonban tovább emelkedett, 2016-ban meghaladta az 1,8 milliót.” www.24.hu

3. Építőipari helyzet

Az eladásra kínált ingatlanok nagy része felújítandó, átalakítandó vagy korszerűsítendő, így szükség van további tőkére és szakemberekre.

Az anyag árak és a szakemberek bére folyamatosan emelkedik, így ezzel egyenesen arányosan nő az az összeg is, amit rá kell költeni az adott ingatlanra állapotától függően. Emellett nagyon nehéz megbízható szakembert találni, így mindent összesítve sokan inkább már bele sem vágnak egy nagyobb munkába.

4. Külföldön való munkavállalás

Mivel Zala megye viszonylag közel fekszik az Osztrák határhoz, így, akik Magyarországon nem találták meg számításaikat, elkezdtek kacsingatni a nyugati országok felé, mint Németország, Ausztria, Anglia.

A külföldön munkát vállalok korosztálya 20 – 40 év közötti nagy többségben. Ezen emberek általában a felhalmozott tőkét külföldön vagy Magyarország városaiba fektetik be és ott telepednek le. Kevesen térnek vissza családot alapítani a „szülő faluba”.

Meglátásom szerint ez a 4 folyamat nagyban befolyásolta, befolyásolja és befolyásolni fogja a keresletet.

Természetesen nem azt mondom, hogy eladhatatlanok az ingatlanok, hiszen ez nem igaz, de nagyon nehéz és ez csak egyre nehezebb lesz.

Ha a keresleti oldal minimális, akkor fontos egy olyan hirdetési portfólió kialakítása, ami minden értékesítési csatornát levéd, hiszen akkor nyugodt lehet a lelkiismerete az eladónak, hogy Ő már mindent megtett az eladás érdekében.

Itt gondolok a főbb hirdetési oldalakon a profi hirdetés összerakására ( jó minőségű képek, alaprajzok, átalakítási tervek), molinóra és a közösségi oldalakra, melyek makro környezetekben jól tudnak működni.

Minden egyes olyan ingatlannal, ahol megbíztak az értékesítési portfóliót és stratégiát ugyanúgy raktam össze, mint egy budapesti top lakásnál csak kicsit specializáltam az adott helyzetre, településre. Ez számokban is megmutatkozott hiszen sikerült olyan paraméterekkel eladnom az ingatlanokat (idő, vételár), melyre sok esetben még a tulajdonos sem számított, hiszen legtöbb esetben már évek óta hirdették. De Én is megtapasztaltam az árnyoldalt, hiszen előfordult, hogy minden feladat maximálisan el volt végezve, de hiányzott az átütés, a komoly érdeklődők személyében.

Ez jól mutatja azt, hogy a kereslet nagy méretű csökkenésével előáll az a helyzet, hogy az eladáshoz nem elég a profi munka. Sőt belépett két komoly tényező is, az idő és a szerencse.

Remélem ezzel a bejegyzéssel egy reálisabb képet tudtam adni a tulajdonosoknak akik nem értik, hogy mi a gond és azoknak is akik a realitástól nagyon messze állnak az ár meghatározásánál.

(Forrás: grabantjános.hu)