Mit érdemes tudni a tonerekről?

Nagyon sok ember nem ismeri a tonerek felépítését, működési mechanizmusát, gyártási hátterét stb. Csak annyit tudnak róla, hogy cserélni kell a nyomtatóban, amikor az jelez, hogy kifogyott.

De miért is kéne többet megtudni arról, amit készen kapva csak behelyezünk a nyomtatónkba, és már ismét működésre kész? Úgy gondoljuk, a mai világban nem árt egy kicsivel több információt szerezni, csak úgy konyhanyelven, a számítástechnikai perifériákhoz tartozó kellékek ezen szegmenséről.

Mi a toner?

A számítástechnikai kellékek közül a lézeres nyomtatók, faxok és fénymásolók festékanyagát tartalmazó tárolóeszköz. A toner festékanyaga nem más, mint igen finom festékpor, amit a lézernyomtató használatakor a papírra égetünk, mert hőre sötétedik, és ez lesz a nyomtatott anyag. Észrevették-e, hogy egy toner vásárlása sokkal nagyobb költséggel jár, mintha tintasugaras nyomtatóhoz használt tintapatront vásárolnánk? Vajon miért?

A toner vagy tintapatron

Ezt a kérdést meghatározza, hogy milyen típusú készülékünk van: tintasugaras nyomtató vagy lézeres nyomtató. A tintasugaras nyomtatóhoz, mint ahogy a nevében is benne van, tintapatront használunk. Jellemzően otthoni felhasználók számára kedveltebb a tintasugaras nyomtató, mert fenntartása költséghatékonyabb. Vagy mégsem? A tintapatronok mennyiségileg kevesebb festékanyagot tartalmaznak, és kapacitásban is alulmaradnak a tonerkazettákkal szemben. Egyedül az áruk, ami kedvezőbb a tonerekhez képest.

A tonerkazetták sokkal drágábbak, mint a tintapatronok. Ráadásul a jó minőségű lézernyomtatók ára is nagyságrendekkel a tintasugaras nyomtatók felett jár, ezért mondhatjuk azt, hogy a lézeres nyomtatókat nem a magánemberek vásárolják meg otthoni használatra (bár vannak kivételek). A lézernyomtatók a tömeges nyomtatásra lettek kifejlesztve, de ha otthoni használatra vettünk magunknak ilyen nyomtatót, akkor sem kell félni, mert a tonerkazetta festékanyagát több hetes állás után is lehet használni, nem csak üres lapokat fogunk viszontlátni, mint a legtöbbször megesik a tintasugaras nyomtatókkal.

Miért drágább a tonerkazetta?

A toner sokkal drágább, mint a tintapatron, de vajon miért? A tonerkazettákban található festékanyag mennyisége nagyobb, mint a tintapatronban található festék. A tonerekben festékpor található, ami hő hatására ég bele a papírba, mikor nyomtatunk. Hogy mennyi oldalt tudunk így nyomtatni? A toner típusától függően általában 1.000-30.000 oldal között van, de nagyon sok dologtól függ a nyomtatott oldalak száma. Vegyék figyelembe azt is, hogy a tonerkazetta egy hosszú élettartamú termék, így értékes is lehet azon cégek számára, amelyek utángyártással foglalkoznak.

Minőségi utángyártott tonerkazetták

Ha szeretnénk fogni a pénzünkön, érdemes a kiürült tonerkazettát utántöltetni. Ez nem a legegyszerűbb feladat, hiszen a rajta található biztonsági chipet is cserélni kell. De nagyon sok gyártó foglalkozik utángyártással, ezen utángyártott termékek tökéletesen kompatibilisek lesznek az eredetivel. Megvásárlásukkal sokszor 70%-ot is megtakaríthatunk, így csökken a nyomtatás költsége is.

Próbálják ki a Patron és Toner webáruház kínálatában elérhető minőségi Zafír Premium tonereket, melyek alkalmasak a dobozukon feltüntetett márkás nyomtatók tonerkazettáinak helyébe lépni.