Mit érdemes tudni a nyugdíj előtakarékossági számla adókedvezményéről?

A nyugdíj előtakarékossági számla, vagy röviden a NYESZ adókedvezménye olyan lehetőség, aminek a részleteivel mindenképp érdemes tisztában lenni. Többek között ezért is foglalkozunk az ismertetéssel részletesebben is.

A nyugdíj előtakarékossági számla adókedvezményéről dióhéjban

A legfontosabb tudnivaló a témakörrel kapcsolatban, hogy éves viszonylatban lehetőség van visszaigényelni a személyi jövedelemadó 20 százalékát. Pontosabban fogalmazva a tárgyévi befizetések kapcsán van lehetőség a kedvezmény igénybevételére.

Tehát úgynevezett előtakarékossági támogatás formájában van lehetőség a személyi jövedelemadó 20 százalékának a visszaigénylésére. Fontos azonban hozzátenni, hogy ennek van egy maximális határa is.

Egész pontosan 100.000 forintban van meghatározva a felső korlát a nyugdíj előtakarékossági számla adókedvezményével kapcsolatban. Vagyis ennél magasabb összeg igénylésére nincs lehetőség.

A nyugdíj előtakarékossági számla adókedvezményének egyéb sajátosságai

A NYESZ számlán elért hozam az osztalékhozam kivételével adó- és járulékmentesen igényelhető vissza. Ehhez azonban fontos, hogy a számlanyitás és a kifizetés között legalább tíz évnek el kell telnie. Egyébként a NYESZ számlán elhelyezett összeg befektetésének módjáról szabadon lehet döntést hozni.

Tetszés szerint választhatók olyan alacsonyabb kockázattal járó opciók, amelyek hosszabb távra szólnak, és nem feltétlenül igénylik a folyamatos nyomon követést. De egyéni preferencia függvényében a rövidebb távra szóló kereskedés is szabadon választható.

Az utóbbi esetben természetesen erősen javasolt lesz azzal kalkulálni, hogy ezek az opciók egyértelműen igénylik az alapos piacismeretet, a gyors reagálást és a nyugodt döntéseket. Természetesen a befektetett munkáért, figyelemért és energiáért joggal lehet elvárni a magasabb hozamokat.

Egyéb fontos tudnivalók a nyugdíj előtakarékossági számla adókedvezményével kapcsolatban

Amennyiben a kifizetés még a lekötési idő előtt valósul meg a NYESZ számláról, akkor a számlán lévő összeg nem lesz adómentes. Vagyis, hogyha a tizedik adóév előtt szeretnénk hozzájutni a szóban forgó összeghez, akkor a következőkkel lesz érdemes kalkulálni.

Először is a számlán elért hozamunk egyéb jövedelemnek minősül. Ez pedig azt fogja eredményezni, hogy a jövedelem bevallásával EHO és SZJA fizetési kötelezettségünk keletkezik majd. Szintén nem árt tudni, hogy a számlánkon már jóváírt előtakarékossági támogatást az adóhatóságnak 20 százalékkal növelten szükséges visszafizetni.

Emellett pedig, ha korábban akarunk hozzáférni a megtakarításhoz, az egyúttal NYESZ számla megszüntetését vonja maga után. Ezenfelül a befizetések után előtakarékossági támogatás igénylésére csak a következő évtől lesz lehetőség.