Mit csináljunk, ha elveszítjük a munkánkat? Hogyan tovább?

A munkahely elvesztése egy komoly megpróbáltatás. Tippeket adunk ennek a nehéz időszaknak az átvészeléséhez.

Az ember először nem is akarja elfogadni a tényt, hogy holnaptól nem kell be menni dolgozni. Majd jön a kétségbeesés, majd a kétségbeesések sorozata. Amikor valaki egyáltalán nem számít arra, hogy megszűnik a munkahelye, vagy egész egyszerűen csak neki kötnek útilaput a talpára, akkor igazából még csak fel sem tud készülni az előtte álló megpróbáltatásokra. De ezen a szakaszon túl kell valahogy lépni és terveket kell kovácsolni, hiszen élni kell, és talán ez egy új lehetőség is, hogy holnaptól valami jobbat, valami teljesen más dolgot csináljunk, mint amit eddig. Sokan nyilatkoztak úgy, hogy az elbocsátást követően nem lett rosszabb az életük, hanem sokkal jobb irányt vett és sokkal kiegyensúlyozottabbak és boldogabbak lettek, hogyha kényszerűségből is, de váltottak. Mutatjuk, hogy mit tegyél, ha elveszítetted a munkádat és milyen lehetőségek várhatnak rád, ha többé nem szeretnél alkalmazott lenni.

5 fontos lépés, munkahely elvesztése után

Jelentkezz álláshirdetésekre!

Logikusnak tűnik, azonban sokan nem tudják, hogy milyen oldalakon keresgéljenek. Regisztrálj az ország legnagyobb álláskeresési portáljain és add le az önéletrajzodat, illetve egy motivációs levelet. Így nem csak te keresel majd állást, hanem a potenciális munkáltatók is megtalálnak téged.

Készíts egy remek önéletrajzot!

Ha már évek, vagy évtizedek óta ugyanazon a helyen dolgoztál, akkor itt az ideje az interneten kutakodni egy friss önéletrajzi minta után, hiszen így a munkáltatók is azt látják, hogy komolyan veszed az álláskeresést. Ne felejtesd el benne megemlíteni, hogy milyen képesítésekkel rendelkezel és a releváns képességeid említéséről se feledkezz meg.

Relaxálj, pihenj!

Furán hangzik, de minden rosszban, van valami jó is. Pihend ki az elmúlt évek fáradalmait, hiszen most jön még csak a neheze. Senki sem állítja, hogy könnyű manapság új állást találni, de nem is lehetetlen. Viszont ez egy próba is, amihez maximális kitartásra és erős lélekre van szükség. Ezért is van szükség arra, hogy pihenj, hogy lelkileg megújulj és megerősödj kicsit.

Készíts tervet!

Az álláskeresés nem csak az idegeinket viselheti meg, de a pénztárcánkat is, hiszen állásinterjúkra kell majd járnunk, mindezt úgy, hogy ez kiadással jár, miközben bevételünk nem lesz. Nézd meg milyen dolgokon és hogyan tudsz spórolni és ne feledkezz el az állásinterjúra gyakorolni. Akár otthon, a tükör előtt, hogy mire élesben megy a dolog, már ne stresszelj és önmagadat tudd adni.

Írj listát!

Nem biztos, hogy ismét az alkalmazotti létet szeretnéd a jövőben élvezni. Készíts egy csésze kávét, vegyél elő tollat és papírt és szedd össze a gondolataidat. Jegyezd le, hogy milyen készségeid, képességeid, végzetségeid vannak, mi az, ami érdekel, kell -e hozzá szakmai képesítés, kell -e hozzá tanulni és mit is szeretnél a jövőben. Ismét egy cégnél dolgozni, vagy jobban szeretnél a saját magad ura lenni és kipróbálnád magad egyéni vállalkozóként? Ha ez utóbbi villanyoz fel, nézz utána, hogy milyen területen lehetnél sikeres.

Az egyéni vállalkozás első lépései

Egyéni vállalkozást online is indíthatunk. Ennek az a feltétele, hogy ügyfélkapu hozzáféréssel rendelkezzünk. Amennyiben nem rendelkezünk ilyen hozzáféréssel, akkor személyen, bármely okmányirodában megtehetjük az első, a kezdeti lépéseket. Az egyéni vállalkozásunk szüneteltetését is bejelenthetjük online módon, illetve annak folytatását, megszüntetését és az adatváltozást is.

Egyéni vállalkozás alapítása előtt azt is meg kell néznünk, hogy a vállalkozóként folytatni kívánt tevékenység bejelentés – és engedélyköteles, vagy képesítései követelményhez kötött.

Ahhoz, hogy egyéni vállalkozást indítsunk, székhellyel is rendelkeznünk kell. Székhelyszolgáltatás egyéni vállalkozóknak is elérhető a Logosz Cégcsoport irodáiban. Az egyéni vállalkozás indítása során is meg kell jelölnünk a vállalkozás székhelyét és ebben az esetben nem feltétlenül szükséges saját ingatlannal rendelkeznünk. A Logosz üzletszerű gazdasági tevékenységként biztosítja az egyéni vállalkozás hivatalos leveleinek és küldeményeinek átvételét, rendelkezésre tartását, érkeztetését és megőrzését, más székhellyel kapcsolatos kötelezettségek teljesítése mellett.

Könyvelőre is szükségünk lesz, ha egyéni vállalkozók szeretnénk lenni. A könyvelő segít a megfelelő adózási forma kiválasztásában és azzal kapcsolatban is tájékoztatást nyújt, hogy mely tevékenységek engedélykötelesek. Míg a székhelyszolgáltatásban és az egyéni vállalkozás elindításában a Logosz Cégcsoport segíthet, addig a könyvelésben, a Logosz partnercége, a Kontír Professional Kft-re számíthatunk.