Minden erejét beveti a Magyar Közút

Az Országos Meteorológiai Szolgálat péntek este még több területre adott ki ónos eső miatti figyelmeztetést. Fejér, Somogy, Veszprém és Zala megyében citromsárga riasztás van érvényben, míg Baranya, Bács-Kiskun, Békés, Csongrád és Tolna megyében tartós, több órás intenzívebb ónos eső várható. De már most is számos térségben, az ország nagy részén esik ilyen típusú csapadék.

(Fotó: Magyar Közút Nonprofit Zrt. – Facebook)

A társaság jelenleg 330 saját munkagéppel dolgozik az érintett területeken, de ónos eső idején a síkosságmentesítési munkákat nehezebben tudják ellátni, mivel a csapadék folyamatosan lemossa a burkolatra kijuttatott sót.

A munkagépek és szakemberek is 12 órás váltott műszakokban, folyamatosan végzik a síkosságmentesítési feladatokat, csak pénteken eddig közel 8400 tonna sót és 517 ezer liter kálcium-klorid oldatot juttattak ki, valamint az ónos esővel intenzívebben érintett területeken kőzúzalékot is alkalmaztak érdesítésként.
Ugyanakkor az ónos esővel érintett területeken jelenleg is többnyire síkos útszakaszokra számíthatnak a közlekedők.

A közút arra kéri az ónos esővel érintett területeken közlekedőket, ha tehetik, az ónos eső elálltáig ne induljanak útnak, ha halaszthatatlan utazásuk van, előtte mindenképpen tájékozódjanak az aktuális út- és látási viszonyokról – közölte pénteken éjszaka Facebook oldalán a Magyar Közút Nonprofit Zrt.