Mikor válasszunk a hitelkiváltó hitelt?

Abban az esetben, ha nem tudjuk rendezni az adósságainkat, ha sokféle hitel felvétele után belekerültünk az úgynevezett adósságspirálba, hitelkiváltó hitelt vehetünk fel.
A hitelkiváltó hitellel a meglevő adósságunkat – azaz több hitelt – vagy annak egy részét egy kezelhető hitelbe vonhatjuk össze. Megkönnyíti a törlesztést, hogy csak egy hitelre kell koncentrálnunk. Emellett jobb konstrukciót is találhatunk, mert nagy számban található fix törlesztőrészletű kölcsön az újabb ajánlatok között, és ezek nyilván jobban kézbentarthatóak, mint a növekvő kamatú kölcsönök – ha esetleg olyanokat próbálunk törleszteni. A tudatos hitelfelvevők az USA-ban nagy arányban váltanak jobb hitelre; itthon még aránylag  kevesen élnek ezzel a költségcsökkentő lehetőséggel.

hitelkivaltas
Itt is megvannak a kezdőfeltételek

A bank számára akkor vállalható, hogy szerződjön a klienssel egy ilyen típusú hitelre, ha annak megfelelő értékű jövedelme vagy fedezetei vannak, például ingatlanja. Ha az előzetes hitelbírálat reménytelennek ítéli a meglevő hitelek visszafizetését, akkor a pénzintézet nem tud kedvezőbb kölcsönt ajánlani a meglevőknél.
hitelkiváltásnál két típust különböztetnek meg jellemzően, a lakáshitel kiváltó hitelt, és a szabad felhasználású hitelt kiváltó jelzáloghitelt.
Kínálnak ezeken belül ún. lineáris törlesztéssel is kölcsönöket a bankok. Ezekről annyit érdemes tudni, hogy itt a tőketörlesztés összege állandó, míg a kamatfizetés a futamidő során folyamatosan csökken a törlesztőrészletekben. Összességében kevesebb kamatot kell így kifizetni, ami igen kedvező, de a futamidő első éveiben magasabb  törlesztőrészletekkel kell számolnunk.

Az adósságrendezésnél – amely nem hitel jellegű adósságokat is “rendbetesz” nekünk – sokféle típus közül választhatunk , növeli a lehetséges kliensek körét, hogy ingatlanfedezet nélküli verziót is kínálnak a pénzintézetek. Akár 10 % körüli THM-el rendelkező ajánlatot is lehet a piacon találni, ami igen kedvező. Érdemes persze megvizsgálni az adott ajánlat többi jellemzőjét, feltételét is.

Sok papírmunkára számítsunk – de megéri a fáradtság

A bankok jobban szeretik egyébként, ha máshol keletkezett adósságunkat törlesztjük egyben náluk. Az azonban gátja lehet a kölcsön felvételének, ha túl sokfelé tartozunk. Van ugyanis egy íratlan belső szabály a pénzintézeteknél, hogy mennyi lehet a kiváltandó és adósságrendezésbe bevonható hitelek darabszáma egy háztartásban.
A bankok továbbá  igénylik, hogy leigazoljuk és lepapírozzuk az összes eddigi hitelünket, ami nem kis utánajárást igényel, még akkor is, ha otthonra hívható munkatárs segítségével intézzük a hitelrendezést. Az erőfeszítés azonban meghozza a gyümölcsét, ha a végeredmény egy hitelmentes háztartás lesz.

Vélemény, hozzászólás?