Miért ne vegyünk fel soha hitelt stabil jövedelem hiányában?

Stabil jövedelem hiányában bármelyik hitel felvétele felelőtlen döntés, hiszen ha nem tudjuk időre fizetni a törlesztőrészleteket, akkor abba tönkremehet az életünk. Ebben a cikkünkben arról fogunk írni, hogy milyen következményekkel jár az, ha stabil jövedelem nélkül próbálunk meg hitelt felvenni.

5 érv, amiért rendszeres jövedelem nélkül nem szabad hitelt felvenni

  1. Hitelfelvétel után hajlamosak vagyunk többet költeni

Persze jó érzés csak úgy, felelőtlenül költekezni, hiszen ha sikerült is valahogy kereseti igazolás nélkül hitelhez jutnunk, akkor olyan dolgokat is megveszünk, amelyekre nem biztos, hogy szükségünk van.

Ez pedig csak tetézi a problémát, hiszen még nagyobb lesz a tartozásunk, illetve ezzel együtt folyamatosan nőni fog a hitelkamat is. Ez egy ördögi kör, amiből már akkor ki kell szállnunk, mielőtt belelépnénk.

2. A hitel is pénzbe kerül

Jó is lenne, ha olyan személyi kölcsönök közül tudnánk válogatni, ahol nincs kamat. Sajnos mindegy is, hogy milyen hitelbe kavarodunk bele, a kamat az kamat. Sosem fogunk ugyanakkora mértékű összeget visszafizetni a banknak, mint amit felvettünk, különben nem érné meg a bankoknak hitelt folyósítani a lakosság számára.

Rendszeres jövedelem nélkül pedig ez szinte olyan, mintha pengeélen táncolnánk. Ne csináljunk ilyen felelőtlenséget, mert az nemcsak ránk, hanem a közvetlen környezetünkre is káros hatással lesz.

  1. Eladósítjuk a jövőnket

Lehet, hogy most jó ötletnek tűnik egy óriási plazma TV vásárlás, de ha két év múlva mindenki csak a mobilját nézegeti, az olyan, mintha a befektetésünk menne a levesbe.

Így egy olyan dologra kell a jövőben pénzt költenünk (a felvett hitel és hitelkamat), amelyet nem is használunk ki, nem okoz örömet és igazából csak hátráltatja az életben való előremenetelünket.

  1. A magas hitelkamat miatt többet fizetünk csak a kamatra, mint magára a termékre

Nem egy hitelekkel kapcsolatos világot sújtó botrány mutatta meg azt, hogy milyen borzasztó tud lenni az, ha felveszünk 25 évre egy hitelt, aminek ma már a kétszeresét kell visszafizetni a folyton növekvő hitelkamatok miatt.

Így lehet az, hogy a hiteltörlesztés végére már az árucikk értékének akár a többszörösét kell visszafizetnünk, ha nem akarjuk, hogy elárverezzen valamit tőlünk a bank.

  1. A hitelfelvétel komoly stresszel jár

Egy olyan anyagi helyzetben, amikor nem tudjuk, hogy jövő hónapban meglesz-e még a munkahelyünk, semmiképpen se vegyünk fel hitelt, hiszen ezzel szó szerint tönkre fogjuk tenni az egészségünket.

A stressz a legsúlyosabb betegségek egyik legnagyobb tényezője, amit szinte bármi kiválthat. Ne tetézzük a bajt, hiszen számos lehetőségünk van hitelfelvétel nélkül is stresszelni, pláne, ha épp elveszítjük a munkánkat.

  1. Egy rossz hitel tönkreteheti a családunkat is

Ha rendszeres jövedelem nélkül veszünk fel hitelt, akkor amikor azt vissza kellene fizetni, bizony nemcsak mi leszünk bajban, de az egész családunk is. Megnőnek a veszekedések, ordibálások és a kétségbeesés miatti felelőtlen döntések száma is. Ezt el tudjuk kerülni, ha nem kölcsönökre hagyatkozunk egy nehéz helyzetben, hanem a családunkra, barátainkra, akik megértőbbek, mint bármelyik bank.