Miért érdemes mosogatógépet használni?

A mosogatógépek egyre inkább nélkülözhetetlenek a magyar háztartásokban. Az új lakások konyháiban már alapfelszereltségnek számítanak, de a lakásfelújítások alkalmával is egyre többen ruháznak be rájuk. Az alábbi pontokban azokat az érveket próbáljuk meg végigvenni, amelyek a mosogatógép használata mellett szólhatnak.

Vizet és energiát takarít meg, ezzel pénzt is spórol

Sokan úgy gondolják, hogy a kézi mosogatás alkalmával vizet takarítanak meg. Ez azonban tévhit! Hiszen egy hosszabb ideig tartó kézi mosogatás alkalmával, kisebb megszakításokkal 10-20 percig is nyitva lehet a csap. Tesztek igazolják, hogy mosogatógéppel akár 80%-kal csökkenthető a felhasznált víz mennyisége, azáltal, hogy használata jóval kevesebb tiszta vizet igényel, amelyet ráadásul egy mosogatási ciklus alkalmával többször is felhasznál.

A kisebb mennyiségű víz felmelegítése kevesebb energiát is igényel. Ráadásul a mosogatógépek maguk fűtik fel a szükséges vizet, amelyet aztán hőszigetelt faluknak köszönhetően tovább melegen is tartanak. Így a magasabb mosogatási hőmérséklet ellenére is minimum 40%-os megtakarítás érhető el a használatukkal.

Időt spórol meg

Egy kiadós vasárnapi ebéd alkalmával annyi piszkos edény is felhalmozódhat, amelynek hagyományos kézi módon történő elmosogatása, majd eltörölgetése akár több mint egy órás elfoglaltságot is jelenthet. Bár a mosogatógép programjai ennél hosszabbra is nyúlhatnak, azért érdemes figyelembe venni, hogy ebből Önnek csak annyi idejét veszi igénybe, amíg az edényeket bepakolja a gépbe, és amikor tisztán és szárazon a helyükre teszi őket. Így a megspórolt időt pihenéssel vagy vendégeivel töltheti.

Sokkal higiénikusabb

A mosatlan edények láttán minden konyha rendezetlen hatást kelt, különösen igaz ez egy amerikai konyhás lakásban, ahol a fotelből is rálátás nyílhat a mosogatásra váró tányérokra. A mosogatógép használatával kiküszöbölhető ez a probléma, és a mosatlannal együtt járó kellemetlen szagoktól is megszabadulhat.

A kézi mosogatás lehet bármilyen alapos, az alacsonyabb hőfokú víz és a figyelem hiánya miatt nem veheti fel a versenyt a gépi mosogatás hatékonyságával. Arról nem is beszélve, hogy az edények súrolásához használt szivacsok vagy a törölgetéshez használt konyharuhák a baktériumok melegágyai lehetnek. Mosogatógép használatával ettől a kockázattól is megszabadulhat!

Nemcsak az edényeket, a kezet is kíméli

A mosogatógép kíméletes az edényekkel, mert a magas hőfokú, nagynyomású víz bár hatékonyan tisztít, de mindezt súrolás, karcolás vagy egyéb fizikai ráhatás nélkül teszi, így a poharak is tovább csillogóak maradhatnak.

Végül, de nem utolsó sorban érzékenyebb bőrűek számára is szerencsésebb a használata, hiszen így megóvják kezüket a vegyszerek és a melegvíz kombinációjának káros hatásaitól.