Mi az az egyszerűsített értékbecslés, és hogy vehetem igénybe?

A jelzáloghitelek kapcsán van egy új lehetőség, ez pedig az egyszerűsített értékbecslés. Ez a hagyományos értékbecslések helyett alkalmazható, mely immár valós alternatíva, mivel a Magyar Közlönyben megjelent az erről szóló rendelet.

Természetesen meg kell felelni a rendeletben foglalt feltételeknek, és külön ezt is kell választani ahhoz, hogy igénybe vedd. De a lényeg, hogy ha 2021. február 5-e után adtad be a lakáshitel-igénylésed, akkor ez már rád is vonatkozhat. A hagyományos értékbecslés lassú és viszonylag drága volt, ellenben ez teljesen máshogy működik, ami befolyásolja az igénylési folyamatot is.

Mikor lehet alkalmazni az egyszerűsített értékbecslést?

Több kritériumnak is meg kell felelni. 150 négyzetméternél kisebb hasznos alapterületű lakóingatlanok esetén kérhető, de nem mindegy, mely településen van az ingatlan. Budapesten, egyes megyeszékhelyeken, megyei jogú városokban, a budapesti agglomerációban van lehetőség az új értékbecslést kérni.

Az egyszerűsített értékbecslés folyamatának indítását megelőző évben legalább 10 adásvételnek kellett történnie az adott településen vagy kerületben. Ezek fajlagos árai közti eltérésnek kevesebb mint 30%-nak kellett lennie. Adósságrendező hitel esetén kiterjesztették a 150 négyzetméter feletti hasznos alapterületű lakóingatlanokra is ezt a lehetőséget.

Ha tehát elindítod a lakáshitelt-igénylésed, akkor a fenti feltételeknek meg kell felelni ahhoz, hogy az egyszerűsített értékbecslést válaszd.

Az egyszerűsített értékbecslés menete

A már megtörtént adásvételeket, tehát a korábbi lakáseladásokat veszik alapul. A már eladott lakások vételárának segítségével kerül megbecslésre a hitelbe bevont ingatlan értéke.

Ha belegondolsz, ez bizonyos ingatlanok esetén hátrányt, mások esetén épp hogy előnyt fog jelenteni. Hátrány, hogy a lakás közvetlen környékén lévő ingatlanok állapota nem mérvadó. Ahogy az sem, hogy maga a becsült ingatlan milyen extrákkal van felszerelve. Így ha egy rossz állapotú ingatlanról van szó, azt túl fogják becsülni, míg a jobbakat valószínűleg alábecsülik. Így az átlagosnál olcsóbb ingatlanokat vásárlók ezáltal előnyre tehetnek szert.

A metódus hátránya, ha ezt választanád

Hitelezhetőség szempontjából beszélnünk kell arról, hogy milyen hátrány ér téged, ha ezt a metódust választod. A pénzintézetek keze ugyanis kötve van azáltal, hogy az így felbecsült érték mindössze 60%-ára folyósíthatnak hitelt. Ez pedig jelentősen alacsonyabb, mint a szokásos 80%-os maximális mérték.

Fontos tudnod azt is, hogy ha mégis az egyszerűsített értékbecslés mellett teszed le a voksod, az nem elérhető minden banknál. Így először meg kell nézned, hogy mely bankoknál van erre lehetőség, utána összevetni a lakáshitel-ajánlataikat. Érdemes tudni, hogy a folyamat elindításához mindenképp egy 30 napnál nem régebbi tulajdoni lap benyújtására lesz szükséged.