Megmentenék a kanizsai mozit

Kedves Kanizsaiak!
Mint arról már sokan értesültek a Facebookon, városunk mozija, a Cinema Nagykanizsa igencsak nehéz helyzetbe került a tavasszal Magyarországra is berobbant koronavírus-járvány miatt.

A létesítménynek akkor átmenetileg be is kellett zárni, s bár azóta újra kinyitott, Maresch Dániel ügyvezető tájékoztatása szerint a látogatottság jóval az előző évek átlaga alatt maradt, így felmerült a végleges bezárás gondolata is.
Tegnap telefonon biztosítottam ügyvezető urat arról, hogy a jövő csütörtöki közgyűlésen javasolni fogom a képviselő testületnek: a lehetőségeinkhez mérten segítsük a kanizsaiak, a mi mozink megmentését.
Erre átmenetileg megoldást jelenthet – a járvány miatt elmaradt – városi rendezvényekre szánt keretösszegből 2,5 millió forint.

Bízom abban, hogy ezt az előterjesztést a testület egyöntetűen támogatni fogja, hiszen a Cinema Nagykanizsa már több mint 10 éve része az életünknek. A letöltések és a streaming szolgáltatók korában is képes volt talpon maradni, amely a vetített filmek mellett a létesítmény régi és jelenlegi dolgozóinak is az érdeme. Elmondható az is: nemcsak a látványos szuperprodukciók, hanem az art film klubban vetített alkotások és a kanizsai mozinak országos viszonylatban is igazán egyedi színt kölcsönző olasz filmpremierek szintén szép számmal vonzották az érdeklődőket.

A fentiek miatt úgy gondolom, a kanizsai mozi ügye a mi ügyünk is. Stabil működtetése hasonlóan fontos volt az előző városvezetések számára: Nagykanizsa évek óta csatlakozott az Országos Rajzfilmünnephez (így tesz idén is – ennek részleteiről később tájékoztatom Önöket), de fontos lépés volt az is, amikor Cseresnyés Péter államtitkár úr még 2009-ben a közgyűlés elé vitte, hogy az önkormányzat 3 millió forinttal járuljon hozzá a diákbérletek támogatásához. Így az általános iskolás korú gyerekek 50 százalék kedvezményt kaptak a jegyárakból – ezt a Dénes Sándor polgármester úr vezette önkormányzat is folytatta, így hagyománnyá vált.

A lehetséges bezárás hírére érkező visszajelzésekből egyértelműen kitűnik, hogy a nagykanizsaiak a jövőben is szeretnének moziba járni. Hosszú távon csak az segíthet, ha a járványhelyzet elmúltával a látogatottság újra növekedésnek indul.
Igyekszem olyan megoldást találni, hogy a város ne maradjon mozi, a kanizsaiak pedig filmes közösségi élmények nélkül. Bízom benne, hogy többségi baloldali koalíció is partner lesz ebben – írta Facebook oldalán szerdán Balogh László nagykanizsai polgármester.