Megfelelő cipőt a gyereknek!

Szülőként nem egyszerű feladat a megfelelő cipő, szandál kiválasztása a gyermekünk részére, annál is inkább, mivel minél kisebb a gyermek, annál nehezebb eldönteni a helyes lábméretet. A helyes méret kiválasztása azonban csupán egy a sokféle figyelembeveendő szempont között. Tekintsük át ezeket a szempontokat!

gyermekcipo
A gyerekek lába nagyon gyorsan nő, ezért sűrűn kerül sor cipővásárlásra. A legtöbb gyerek egy szezon alatt kinövi a cipőjét, szandálját, így a következő szezon előtt szülőként újra cipővásárlásra kényszerülünk. Míg a gyerek szandálok esetében van arra lehetőségünk, hogy egy kicsit húzzuk az új szandál vásárlást, de a cipő esetében ezt nem tehetjük meg, hiszen ha szorít a cipő, az nem kellemes.

A méret kiválasztása az egyik legfontosabb szempont, ám itt ne csak a cipő hosszára, hanem annak szélességére is gondoljunk. Némely gyereknek szélesebb a lábfeje, ezért náluk a keskeny fazonú cipők nem jöhetnek számításba. A nagyobb gyerekek már tudják jelezni, ha kényelmetlen egy cipő, a kisebbek nem, ezért rájuk fokozottan figyeljünk. Érdemes próba előtt lemérni a kicsik lábát, és azt összevetni a cipő belső talphosszával, hogy képet kapjunk a megfelelő méret kiválasztása előtt. A gyermek jelenléte nélkül ne vásároljunk cipőt számára, még akkor sem, ha pontos mérettel rendelkezünk a lábát illetően, éppen a fentebb említett keskenyebb-szélesebb fazonok miatt.

A méret mellett ezekre is figyeljünk!

A gyerekek számára megfelelő lábbelik természetes anyagokból készülnek, megfelelő szellőzést biztosítanak a lábaknak, a talpuk kellően rugalmas és puha, és súlyukkal nem terhelik túl a gyerekek lábát, vagyis könnyű viseletet biztosítanak.

A cipők kiképzésénél figyeljük meg, hogy a gyártók ellátták-e a cipőket erősített sarokrésszel, ún. kéreggel, amelyek a sarkat és a bokát nem engedik helytelen irányba dőlni, így biztosítva a helyes tartást. A kisebb gyerekeknél a gyerek szandálok esetében azokat részesítsük előnyben, amelyek magasított szárral rendelkeznek, hiszen a magasszárú lábbelik is a helyes lábtartást hivatottak elősegíteni.

A legtöbb szülőben felmerül a kérdés: milyen esetben kell szupinált gyerekcipőt vásárolni a gyermeknek? Nos, erre a kérdésre az ortopéd szakemberek mind azt tanácsolják, hogy kérjük ki szakember tanácsát és segítségét annak megítélésében, hogy gyermekünk számára szükséges-e a szupinált kiképzésű cipők, szandálok választása, vagy sem. Sok szülő gondolja azt, hogy inkább választ szupinált cipőt gyermekének, akár megelőzési célból is, de a legtöbb gyermeknél ez teljesen felesleges. Csak akkor szükséges a szupináló rész a cipőben, ha a gyermek lába túlzottan befelé dől, és emiatt helytelen lábtartás alakul ki, amit ez a rész képes ellensúlyozni. Ugyan a lábak a cipőhasználattól nem fognak megerősödni, és a lábtartás sem sokat javul a lábizmok megerősítése nélkül, de a szupinált cipők kényszerítik a lábat és gyermeket a helyes lábtartásra. A lábizmok megerősítését lábtornával végezhetjük, ezt a legkisebb kortól, akár már két éveseknek sem árt végezni, hiszen minél erősebbek a lábizmok, annál helyesebb lábtartás alakul ki. És végezetül ne feledjük: a megfelelő cipő és szandál kiválasztása hosszú távon meghatározó a helyes láb- és azon keresztül a helyes testtartásra nézve, ezért ne intézzük el egy legyintéssel a kérdést, mondván úgyis hamar kinövi a cipőt a gyermek!

Vélemény, hozzászólás?