Még hat volt GULAG rab élhet Nagykanizsán

Tisztelt Kanizsaiak!
GULAG-unoka vagyok, Nagyapámat, Balogh Sándor református lelkészt Kárpátalján, a Szovjetunióban ártatlanul elítélték, a GULAG-ra hurcolták. Ott is halt meg. Így kötelességem, hogy a „Kommunizmus áldozatainak emléknapján” szóljak.

Az égre kiált és imát kér sorsa: 700 ezer szovjet munkatáborba hurcolt magyarnak; 700, 1945 után politikai okból kivégzett honfitársunknak; 200 ezer, az 1956-os forradalom és szabadságharc után hazánkat elhagyni kényszerülőnek; 70 ezer, 1945 után politikai okból bebörtönzött honfitársunknak; 100 millió volt a világban a kommunizmus halálos áldozata…

(GULAG emléktábla Nagykanizsán a a Batthyány – Kisfaludy utca kereszteződésében)

Tudomásom szerint még 6 volt GULAG-rab él Nagykanizsán. Sajnos, a minap elment Szabó Zsigmond operatőr, aki 9 évig volt a GULAG rabságában. Rá is emlékezünk most, és minden ártatlan áldozatra, aki emlékeztet. Ezért örülök annak, hogy előkerült a Batthyány – Kisfaludy utca kereszteződésében, az egykori KGB-s kihallgatóhely épületének falán 1995-ben elhelyezett emléktábla, amelyet a SZORAKÉSZ (Szovjetunióban volt Magyar Politikai Rabok és Kényszermunkások Szövetsége) állított.

(A nagykanizsai Szabó Zsigmond GULAG túlélő – volt munkatársunk az egykoron szebb napokat látott Kanizsa TV-nél – február 9-én, 93 éves korában hunyt el. Fotó: Facebook)


Nagykanizsa Rózsás János, a „magyar Szolzsenyicin”, a GULAG-lexikon szerzőjének a városa is. Ő 8 évet volt a GULAG poklában, erről szól a „Keserű ifjúság” című műve, majd az „Éltető reménység” című, melyekkel kitörölhetetlen írásos nyomokat hagyott emberségéről.

Olofsson Károly, Placid atya 10 évet töltött el a GULAG-on. Mégis hosszú életük lehetőséget adott számukra, hogy magyar közösségünk karizmatikus főszereplőivé válhattak.
Rózsás János azt nyilatkozta, hogy a pusztulástól a hite, az ártatlansága tudata, a hazaszeretete és béketűrő jelleme mentette meg.

Placid atya a GULAG-on fogalmazta meg a túlélés 4 alapszabályát: 1. a szenvedést nem szabad dramatizálni; 2. az apró örömöket keresni, kutatni, értékelni kell; 3. különbnek kell mutatkozni a fogvatartóknál; 4. hinni kell a Gondviselésben!
Talán érdemes a XXI. század emberének is magáévá tenni ezeket az alapvetéseket. Ha a GULAG-ot sikerült túlélni ezekkel az elvekkel, mindannyiunk hasznára válhat, nem csak pandémia idején…

„Boldogok, akik háborúságot szenvednek az igazságért, mert övék a mennyeknek országa.” (Máté 5,10) Esztelenség azt hinni, hogy a történelem megsemmisíthető. Nem, a történelmet előbb-utóbb írásba foglalják, s akkor a legkisebb bűn is elnyeri a maga büntetését. Az élet ugyan vereséget szenvedhet a haláltól, de az emlékezet megnyeri csatáját a semmi ellen. Bizony a gulágok világa nem relativizálható. Ezért kellenek az emlékezés jelzőköveiként az emléktáblák, az emléknapok… A múltat be kell vallani, s nem eltörölni kell!

Isten áldja meg a magyart és minden ártatlan áldozatot! – írta Facebook oldalán csütörtökön Balogh László nagykanizsai polgármester.