Maximum 80 százalékon lehetne a jelzáloghitelesek házait árverezni

Mintegy 145 ezren vannak azok az eladósodott jelzáloghitelesek, akik legalább három hónapja nem tudnak törleszteni, bár vannak köztük olyanok is, akik nem is akarnak – mondta a KDNP frakcióvezetője, a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában péntek reggel.

Harrach Péter közölte: a KDNP a végrehajtási törvény módosításával azokon akar segíteni, akik nem tudják törleszteni tartozásukat. Ha valaki nem tud törleszteni, akkor most az egyetlen lakóingatlanját – amelyben él – elárverezik, általában a becsült értékének 70 százalékán. Ez méltatlan – mondta a kereszténydemokrata politikus, megjegyezve: valakinek még ezután is törlesztenie kell részleteit.


Ezért kezdeményezte pártja a végrehajtási törvény módosítását – tette hozzá. A csütörtöki sajtótájékoztatón Soltész Miklós, a KDNP alelnöke javaslatukról elmondta: azt indítványozzák, hogy ha folyamatos árverésen, egy éven belül a lakást nem sikerül értékesíteni 100 százalékos értéken, akkor a becsült érték legfeljebb 80 százalékáig lehessen engedni az árból.

A felek közös megállapodása esetén ettől a kikötéstől el lehetne térni, azaz meg lehetne alacsonyabb árban is egyezni. Megjegyezte: ha az ellenzéki pártok hozzájárulnak a házszabálytól való eltéréshez, már hétfőn tárgyalhatják a javaslatot, és kedden el is fogadhatják.

Harrach Péter emlékeztetett, hogy a kilakoltatási moratórium március 1-jén véget ért, de ha még nem történt törvényes árverés, akkor közbe tudnának lépni a módosított jogszabály alapján. MTI