Maszkok elosztása – A kanizsai polgármester véleménye

Tisztelt Kanizsaiak!
Eltérő világképek és ideológiák közötti különbségek megértése nem egyszerű feladat a sokszor megfoghatatlan szóhasználat miatt. Azonban vannak olyan helyzetek, amikor e létező világnézeti különbségek egyszerűen megragadhatóvá válnak a hétköznapokban is.

Magam, jobboldali-konzervatív, értékelvű emberként hiszek abban, hogy ami bevált a múltban, az hasonló helyzetben beválik a jövőben is – járt utat járatlanért ne hagyj el!

Éppen ez az elv vezérelt akkor is, amikor javasoltam a közgyűlésnek, hogy a járvány második hullámában, hasonlóan a tavaszi időszakhoz, borítékos formában juttassuk el a város által vásárolt maszkokat a kanizsai háztartásokba.
Válaszul egy igazi progresszív-haladó választ kaptam, miszerint csakazértis változtassunk, és inkább osztópontokon juttassuk el a maszkokat, első ütemben a 60. életévüket betöltöttek és a krónikus betegségben szenvedők részére.
Szép és méltányos cél! A társadalmi szolidaritást jelképezi, nagy szívvel.

Csakhogy!
Ahogy kedves tanítványom, dr. Schauta Marcell javaslattevő képviselő úr, az általa létrehozott járványügyi bizottság elnöke is írja: a veszélyeztetett, főként krónikus betegségben szenvedő elhunytak átlagos életkora: 76,3 év.
Emellett Nagykanizsa lakosságának közel 25%-a veszélyeztetett, nagyobb kockázatnak van kitéve a járvány során, ezért kiemelten fontos az ő védelmük.

Az ÉVE-frakció meghozott határozata szerint tehát minden olyan, döntően idős ember, aki súlyos krónikus betegségben szenved, az személyesen látogasson el a tőle akár kilométerekre lévő osztópont valamelyikébe, álljon sorba, kerüljön kontaktusba másokkal, csak azért, hogy megkapjon 2 db maszkot.
Sok embertársunk fél, magányos, súlyos állapota miatt nehezen mozog, bizalmatlan – ők ezáltal mind eleshetnek az ingyenes maszkok kézhezvételének lehetőségétől.

Így fordított módon éppen azok kerülnek hátrányos helyzetbe, akik a leginkább veszélyeztetettek és sokkal inkább a segítségre rászorulók, mint más, fiatalabb, egészségesebb embertársaik. Éppen ők válnak még veszélyeztetettebbé.
Sok elmélet nagyon szép és hangzatos tud lenni, mások jogait, kéréseit és vágyait figyelembe véve szolidáris módon.
De olykor nem az elméletek, a szép és hangzatos eljárások működnek, hanem a bevált módszerek, még ha nem is teljesen tökéletesek.

És az sem mindig szerencsés, ha valaki csak azért változtat, hogy neki legyen igaza, hogy ő győzzön bármi áron, mert itt bizony mások egészsége, élete a tét – nem csak elméletileg! – írta Facebook oldalán hétfőn Balogh László nagykanizsai polgármester.