Lassan talál magára a lakásépítés

Még nem kezdődött el a fellendülés az építőipari magánberuházások terén, az építőipari növekedés továbbra is elsősorban az állami infrastrukturális beruházásoknak köszönhető.

 

A Központi Statisztikai Hivatal (KSH) szerdán közzétett adatai szerint júniusban az építőipar termelése a kiigazítatlan adatok szerint és munkanaptényezővel kiigazítva egyaránt 9,8 százalékkal volt magasabb az egy évvel korábbinál. Mindkét építményfőcsoport termelése növekedett, az épületeké 2,4, az egyéb építményeké 18,0 százalékkal. A júniusban kötött új szerződések volumene 14,3 százalékkal kisebb volt az előző év azonos időszakinál. Az új szerződések visszaesése ellenére az építőipari vállalkozások június végi szerződésállományának volumene 57,3 százalékkal haladta meg az egy évvel korábbit.
Párdi Zsófia, a Társaság a Lakásépítésért, Lakásfelújításért Egyesület (TLE) projektvezetője a KSH adataira reagálva az MTI-nek elmondta: az építőipar fontos ágazata, a lakásépítés, még nem nyerte vissza a húzóágazat szerepét, de talán elindult abba az irányba. A 2013-as év százéves mélypontot jelentett a lakásépítések számában, ennél a mostani adat kedvezőbb, de még nem lehet trendfordulóról beszélni – jegyezte meg.
Kitért arra, hogy információi szerint a kormány őszre konkrét kormányzati intézkedéseket, lakásprogram beindítását tervezi. Ez fontos lenne a termelés hosszú távú ütemezéséhez az építőipari szereplők számára.
Gabler Gergely, az Erste Bank Hungary vezető elemzője szerint az építőipari termelés júniusi 9,8 százalékos bővülése erőteljes lassulást mutat az előző hónapokhoz képest, amikor 20-30 százalék fölötti növekedés volt, bár a havi statisztikában nagyok a kilengések – tette hozzá. Kifejtette: leginkább az épületek terén volt lassulás, az egyéb építmények főcsoportja viszont továbbra is nagyon erős növekedést hozott. Ez azt mutatja, hogy továbbra is az uniós pénzből finanszírozott állami infrastrukturális projektek húzzák a növekedést. A magánberuházások továbbra is igen gyengék, a jelzálog-hitelezés alacsony szinten van, irodaházaknál is telítettség mutatkozik, új lakásokat nem nagyon építenek – fejtette ki Gabler Gergely.
A második fél évre további lassulásra számít az elemző az építőiparban, mivel a tavalyi második fél évben már elindult egy erőteljes fellendülés, így a magasabb értékekhez képest kellene idén még magasabbat produkálni. Havi  szinten is kisebb mérséklődés várható az építőiparban – tette hozzá.
A szakértő kitért arra is, hogy az egész gazdaságra az első negyedéves 3,5 százalékos hazai össztermék (GDP) növekedésnél kisebb, 2,5 százalék körüli bővülést várnak a harmadik és negyedik negyedévre. Éves átlagban 3 százalékos GDP-bővülés valószínű az elemző szerint. (MTI)

Vélemény, hozzászólás?