Kutyaterápiai-képzés Nagykanizsán

Kutyás-terápiás foglalkozásvezető-képzést tartottak a napokban Nagykanizsán.
A kétnapos tréningen elméleti és gyakorlati oldalról is megismerkedhettek a jelentkezők a terápiás kutyák alkalmazásának módjaival.






Ma már nem újdonság a terápiás kutyák alkalmazása. Létezik úgynevezett látogatói terápia, amely során leginkább az ismerkedés és kedélyjavítás a cél, de a gyógypedagógiai fejlesztési területeken túl is hasznosak az erre a célra kiképzett négylábúak.

Az iskolákban már szakórákon, például kémia- vagy történelemórán is használhatóak a terápiás kutyák. Winni és felvezetője két éve járnak különböző csoportokba, hogy segítsenek gyermekeknek és felnőtteknek.

– Azért foglalkozom ezzel, mert gyógypedagógus vagyok, és mindig is nagyon szerettem volna egy kutyát. Tanulmányaim során volt egy állatasszisztált foglalkozás tanórám, ahol ez nagyon megtetszett, és akkor eldöntöttem, hogy nekem is lesz egy kutyám, és mindenki másnak átadjam, mégpedig egy olyan képzettségi szinttel, tudással, amely mindenkinek egy motivációs bázis lehet, és mindenki ki tudja használni – mondta el kérdésünkre Takácsné Molnár Zsuzsanna, az Azúr Segítőkutyás Egyesület terápiás kutya felvezetője.

Az állatok jelenlétének többféle pozitív hatása van a fejlesztésekben vagy akár a tanulás során.

– Megszoktuk, hogy ha egy iskolába bemegyünk, ott van egy feladathelyzetünk. Egy idő után a gyermekek elhasználódnak ebben a feladathelyzetben, egyik feladatot követi a másik, a motivációjuk csökken. A kutyát fel tudjuk használni motivációs tényezőnek, a kutya jelenléte elveszi a feladathelyzetet, inkább ad egy élményt. Végső soron ez lenne a célunk, hogy a tanulás, a tudás élményeken keresztül képződön a gyermekben. Pozitív hatások érjék őket, úgy tanuljanak, és ne azon gondolkodjanak, hogy már megint egy újabb feladatot kellett megoldanunk – fogalmazott a foglalkozás vezetője, Sipos Mónika.

Bár az állatasszisztált órák bevezetése még nem elterjedt az oktatásban, a tapasztalat azt mutatja, hogy egyre nyitottabbak erre az intézmények.
(Forrás és fotó: Kanizsa Újság. Videó: Kanizsa TV)