Közel egymilliárdos fejlesztési program indul a keszthelyi és a hévízi kórházban

Közel egymilliárd forintos pályázati forrás felhasználásával közös fejlesztési program indul a keszthelyi és a hévízi kórházban, amelynek révén új eszközökkel, korszerűbb körülmények között, a párhuzamosságokat megszüntetve gyógyíthatják a több mint 400 ezer lakosú ellátási körzet betegeit.

Kvarda Attila, a Keszthelyi Kórház, illetve a Hévízgyógyfürdő és Szent András Reumakórház főigazgatója a beruházást bejelentő pénteki rendezvényen elmondta: több mint 953 millió forintot nyertek el a Széchenyi 2020 program keretéből, s a pályázati forrás száz százalékos támogatottságot jelent.
A beruházás révén megszüntetik a két intézmény tevékenységében mutatkozó párhuzamosságokat, így közös lesz a gyógyszerbeszerzés, illetve összekapcsolják az informatikai hálózatot. Keszthelyen elsősorban a diagnosztikai területet modernizálják és fejlesztik, Hévízen pedig a fő profilnak számító rehabilitációs terület körülményeit és eszközeit korszerűsítik – fejtette ki a két intézményt irányító főigazgató.
Keszthelyen új eszközként CT-készüléket állítanak üzembe, digitális radiológiai berendezéseket vásárolnak, korszerűsítik a labordiagnosztikát és a központi sterilizálót, illetve modern ultrahangkészülékeket szereznek be. A tervek szerint jövő áprilisban a betegek már igénybe vehetik az új berendezéseket.
Hévízen a fedett fürdő épületében teljesen felújítják a járóbetegeket szolgáló földszinti terápiás részt, ahol hat új szakrendelőt és egy biológiai terápiás kezelőt alakítanak ki. Az épület másik részében, az intézmény fő profilját szolgálva 42 fizioterápiás kezelőt hoznak létre – amit a rendkívül hosszú előjegyzési lista is indokol -, továbbá építészeti és orvostechnikai korszerűsítés is zajlik majd – részletezte Kvarda Attila.
Felidézte, hogy Keszthelyen évente több mint 213 ezer járó-, illetve 10 ezernél is több fekvőbeteget látnak el, Hévízen pedig 128 ezer járó- és közel nyolcezer fekvőbeteg gyógyulását biztosítják évente.
A munkálatok kivitelezői szerződését a sikeres közbeszerzési pályázat után a napokban alá is írták, az orvostechnikai eszközök beszerzésénél már az ajánlatok értékelésénél tartanak, így a következő hetekben párhuzamosan mindkét kórházban elindul az építkezés – tette még hozzá a főigazgató.
A keszthelyi rendezvényen Manninger Jenő, a Zala Megyei Közgyűlés elnöke (Fidesz-KDNP) egyebek mellett arról beszélt, hogy a száz százalékos támogatás révén egyik önkormányzat költségvetését és az állami kiadásokat sem terheli majd a jelentős fejlesztés. Utalt arra is, hogy néhány évvel ezelőtt még a megszűnés veszélye fenyegette a keszthelyi kórházat, ma már azonban a betegellátás minőségi színvonalának emelése a cél.
Ruzsics Ferenc polgármester (Fidesz-KDNP) ugyancsak emlékeztetett arra, korábban attól tartottak, hogy megmaradhat-e az intézmény vagy csak “elfekvő” lesz, de a város több száz millió forintos támogatásának köszönhetően, az ágyszámleépítés ellenére is működhetett a kórház.
Papp Gábor, Hévíz városvezetője (Fidesz-KDNP) arról beszélt: a nagy múltú hévízi kórház modernizációjával együtt kivételes lehetőség, hogy a szomszédos város egészségügyi intézményével együtt indulhat fejlesztés.

 

Vélemény, hozzászólás?