Kiknek kötelező az online számla regisztráció?

Biztos, hogy sokat hallottál róla: a NAV fokozatosan kiterjeszti azok körét, akiknek kötelező a számlák utáni adatszolgáltatás, és az ehhez kapcsolódó Online Számla regisztráció.

Az adóhivatal hivatalos tájékoztatója szerint 2020. július 1-jétől adatot kell szolgáltatni minden olyan számláról, számlával egy tekintet alá eső okiratról, amit egy belföldi adóalany állít vagy bocsát ki egy másik, belföldön nyilvántartásba vett adóalanynak és az ügylet az Áfa törvény előírásai szerint belföldön teljesített.

Kötelező számomra az online számla regisztráció?

Attól függ, hogy kinek állítasz ki számlát! 2021 január elsejétől válik csak kötelezővé az adatszolgáltatás egy számla esetében, ha azt akár belföldi, akár külföldi adóalanynak állítják majd ki.

Jelenleg még csak a belföldi adóalanyok közötti ügyletek esetében kötelező. Emellett, szintén a NAV hivatalos oldala szerint, az számít adatszolgáltatásra kötelezettnek, akinek az áfakódja (az adószám 9. számjegye) 1-es, 2-es vagy 5-ös.

Mit jelentenek az áfakódok?

Egyszerű földi halandók számára megfogalmazva, minden áfakörös vállalkozó ás vállalkozás (1-es kód), továbbá a csoportos áfaalanyok (5-ös kód) és az alanyi adómentes, vagy kizárólag tárgyi (közérdekű vagy speciális jellege miatt) adómentes, vagy kizárólag kompenzációs felárra jogosító tevékenységet végző kötelezett az adatszolgáltatásra.

A NAV ritkán elnéző – és most sem az, mert az sem mentesül az adatszolgáltatás hatálya alól, akinek nincs magyar adószáma azért, korábban nem teljesítette a bejelentési kötelezettségét!

KATA-s vagyok, nekem is kötelező adatot szolgáltatnom?

Igen. A KATA csupán az adózási formát jelenti, és akkor is áfaalany vagy, ha egyébként az áfa tekintetében alanyi adómentességet választottál, vagy a tevékenységed kizárólag közérdekű, esetleg tárgyi adómentes vagy, mert speciális jellegű a tevékenységed.

Milyen számlákra terjed ki az adatszolgáltatás?

Természetesen azt is fontos tudni, hogy mikre terjed ki a kötelezettség. A NAV állásfoglalása szerint két szempontnak kell teljesülnie: először is legyen belföldön teljesített az ügylet, másodszor olyan adóalanynak állítsák vagy bocsássák ki, akit belföldön vettek nyilvántartásba.

Az mindegy, hogy a számlán, illetve a módosító-, vagy érvénytelenítő számlán szerepel-e áthárított áfa, esetleg az annak megállapításhoz szükséges százalékérték!

Egyszerűbben fogalmazva, az online számla regisztráció és az adatszolgáltatási kötelezettség minden olyan belföldi vállalkozás számára kötelező, amely másik belföldi vállalkozás számára állít ki számlát (forrás: billingo.hu)

Mi a helyzet az adómentes ingatlan bérbeadással?

Jó hír, hogy aki lakóingatlant vagy üzlethelyiséget ad bérbe, annak továbbra se kell online adatot szolgáltatnia! Ahogy eddig, úgy 2020. július 1-jétől is elegendő egyéb számviteli bizonylatot kiállítani.

Fogorvosoknak, humán orvosoknak és állatorvosoknak kötelező az adatszolgáltatás?

Fontos változás az, hogy 2020. július 1-jétől kezdődően a humán fogorvosi, illetve fogtechnikusi tevékenységet nem közszolgáltatóként végző áfaalany, és általában a nem közszolgáltatási humán-egészségügyi ellátás nem mentesül egyéb számviteli bizonylat kiállításával a számlakibocsátási kötelezettség alól!

Viszont ha a vevő nem áfaalany, illetve nem jogi személy, készpénzzel vagy bankkártyával fizet 900 000 forintnál kevesebbet és nem kér számlát, akkor elég a nyugta is, amihez nem kapcsolódik számlaadat-szolgáltatási kötelezettség.

Az állatorvosi szolgáltatás bizonylatolásában nem történt változás, tehát a belföldön teljesített állatorvosi szolgáltatásról kibocsátott számlához kapcsolódik adatszolgáltatási kötelezettség!