Kidőlt fák adtak munkát a tűzoltóknak – Ismét zivataros idő jön

Az előrejelzéseknek megfelelően hazánkra ismét egy jelentős csapadékot hozó ciklon csapott le a mögöttünk hagyott július 25-26-i hétvégén. Az országban Zala megye volt a vihar központja, azon belül is Nagykanizsa térségét. A vízszivattyúzás és a belvízi védekezés mellett a kidőlt fák adtak munkát megyénk tűzoltóinak.

Zala megyében a múlt hét során lehullott nagy mennyiségű csapadéknak köszönhetően a talaj jelentősen átázott és meglazult. Az öregebb vagy kiszáradtabb fák, így a hétvégi viharos erejű szélben számos esetben dőltek főutakra, mellékutakra, részleges vagy teljes forgalmi akadályt képezve az ott közlekedőknek.

Fák dőltek még épületekre, távközlési vezetékekre az erős szél következtében. A megye hivatásos tűzoltói a káresetek mindegyikét rövid idő alatt, benzinmotoros láncfűrésszel felszámolták. Az esetek során személyi sérülés egy esetben sem történt.

(Belvíz Liszóban 2020. július 25-én. Fotó: Nagykanizsa HTP)

Nagyon fontos, hogy minden esetben készüljünk fel a szélsőséges időjárási körülményünkre és amennyiben a környezetünkben olyan fa található, amely nem egészséges és feltételezhető, hogy a gyalogos-, illetve járműforgalmat veszélyezteti, vagy fent áll a veszélye, hogy épületre borul gondoskodjunk az eltávolításáról.

A magántulajdonon lévő fák eltávolítása minden esetben a tulajdonos felelősségét képezi – tájékoztatott a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.

Ez a hét is viharos idővel kezdődik.

Hétfőn északnyugaton többnyire erősen, másutt változóan felhős lesz az ég. Eleinte az ország északnyugati felén elszórtan, majd délutántól többfelé, másutt néhol alakul ki zápor, zivatar, de a Tiszántúlon csapadék nem várható. Több helyen megerősödik, zivatar környezetében viharossá is fokozódhat a szél. Zivatarveszély miatt Budapestre, Pest, Baranya, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna, Vas, Veszprém és Zala megyére, a felhőszakadás veszélye miatt Baranya, Somogy és Tolna megyére adtak ki elsőfokú figyelmeztetést.

Ugyanakkor Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád-Csanád és Tolna megyére a hőség miatt is kiadtak elsőfokú figyelmeztetést. Hétfőn a leghidegebb órákban általában 12-18 fok lesz, északkeleten néhol hűvösebb, északnyugaton melegebb is lehet. Napközben 26-34 fokig melegszik a levegő, délen lesz a melegebb.

Kedden a hosszabb-rövidebb napos időszakok mellett többfelé várható záporeső, zivatar, helyenként felhőszakadás, jégeső is. Megerősödik, zivatarok környezetében viharossá fokozódik a szél. A minimumhőmérséklet 11-20, a maximumhőmérséklet a Dunántúlon 20-26, délkeleten, keleten 26-32 fok között valószínű.

Szerdán is sokfelé lesz eső, zápor, zivatar, erős, viharos széllel. A legalacsonyabb hőmérséklet 11-19, a legmagasabb hőmérséklet a Dunántúlon 19-25, a keleti tájakon 26-29 fok között várható.