Kétezres lélekszám alatt nem lesznek polgármesterek?

Érdekes hír hangzott el a napokban az Inforádióban, ahol Gémesi Györggyel a Magyar Önkormányzatok Szövetségének elnökével, Gödöllő polgármesterével készült egy interjú, amely során a politikus arról is szólt, hogy 2018-ra az a kiszivárgott  elképzelés, hogy a kétezer fő alatti településeken nem lesznek polgármester választások.

gemesi-gyorgy

A rádió oldalán a hírt archívban nem találtuk meg, de a Szabad Földben igen.

A beszélgetés egy része így szól:

“– Nem lesz polgármesterük? Valaki azért csak vállalja a tisztséget…

– Egy kiszivárgott tervezet szerint, ha úgy alakulnak a két év múlva esedékes országgyűlési választások a jelenlegi kormányerők számára, akkor a kétezres lélekszám alatti településeken az önkormányzati választásokra megszüntethetik a polgármesteri tisztséget. Mint ahogy már most sincs önálló hivataluk.

– Azt mondják, mindez a takarékosság jegyében történik. Kevesebb a kiadás.

– A kistelepülések hivatalainak megszüntetése által? Összesen kétmilliárd forintot takarítottak meg. Egy ország költségvetésében ez aprópénz ahhoz az értékhez képest, amit a kistelepülések jelentenek. A polgármesteri fizetések megnyirbálásával összesen kétmilliárd forint maradt meg. Miközben például a közmunkások irányításával nagy felelősséget raktak a nyakukba. Ha így folytatjuk, csak idő kérdése, mikor szűnnek meg a kistelepülések.”