Kamatozik Nagykanizsa pénze, nem kell a tartalékhoz nyúlni

Nagykanizsa továbbra sem értékesíti korábban vásárolt államkötvényeit, mivel a város pénzügyi helyzete stabil, s nincs szüksége plusz forrásokra. Többek között ez is kiderült a csütörtöki közgyűlésen tárgyalt polgármesteri tájékoztatóból.

Nagykanizsa 2017-ben kétmilliárd forintért vásárolt Prémium Magyar Államkötvényt. Amikor tavasszal a döntés megszületett, a közgyűlés felhatalmazta a polgármestert arra, hogy az értékpapírt, még a lejárat előtt, részben vagy egészben eladja az MKB Banknak, amennyiben ezt az önkormányzat likviditási helyzete szükségessé teszi.Ezen rendelkezés alapján 2017. augusztus 15-én 400 millió forint, majd december 18-án 300 millió forint névértékű államkötvényt váltott vissza az önkormányzat, de még így is maradt egymilliárd-háromszázmillió forint lekötött pénz. Ezt, az eredeti határozat szerint egyébként tavaly november 29-ig értékesíteni kellett volna, de Dénes Sándor polgármester emlékeztet: az MKB november 16-án arról adott tájékoztatást, hogy az önkormányzat által jegyzett államkötvény-állományt december 31-ig a korábbiakban megajánlott rendkívül kedvező, évi 4,05 százalékos kamat mellett tudja visszaváltani, emiatt a közgyűlés kitolta a visszaváltás határidejét.

Aztán a bank tovább módosította ajánlatát, s most ott tartunk, hogy 2018 végéig kamatozik az eredeti, kedvező feltételek mellett a lekötött pénz. Dénes Sándor az előterjesztésben leszögezi: az önkormányzat likviditási helyzete továbbra sem teszi szükségessé, hogy hozzányúljanak az államkötvény-állományhoz, így a visszaváltás határidejét a közgyűlés idén december 31-ig meghosszabbította.
(Forrás és fotó:Kanizsa Újság)