Játékok, amelyek túlélték a rendszerváltást

Szociálpszichológusok szerint egy közösségben az egyén szempontjából sok minden történhet, a legnagyobb csoda ellenben kétségtelenül a játék közben jön létre. Szakemberek szerint ez az a pillanat, amikor az ember saját magát elfeledve, képes a közösségben megélt önfeledt öröm megélésére.

Vannak, játékok, melyeket nem lehet megunni!

Napjainkban újra reneszánszukat élik az olyan játékok, melyek az esetek többségében jóval a rendszerváltás előtt születtek. Közülük olyanok is előfordulnak, melyekkel sok esetben még a szüleink játszottak kiskorukban. Melyik gyermek ne figyelné, bámulattal a búgócsiga forgását vagy éppen ne szorongatná óvodába vagy bölcsődébe menet a kockásfülű nyulat. Nemcsak az Öreg néne őzikéjét megjelenítő diafilm népszerű újra a kisgyermekes családok körében, de a nagyobbacska gyerekek egyre több otthonban veszik le a polcról a „Gazdálkodj okosan”-hoz hasonló társasjátékot is.

 

 

Retro társasjátékok

Egyre több olyan társasjáték kerül fel újra a boltok és online webáruházak polcaira, melyekkel eltöltöttük a szabadidőnket, vagy még szüleink is sokat játszottak. Ösztönzőleg hatnak az újabb nemzedékre annak érdekében, hogy letegyék az okos telefont és leüljenek igazi, kézzel fogható társast játszani barátaikkal, testvéreikkel.

Több mint egy társasjáték!

A Gazdálkodj okosan innen a 21. századból nézve kijelenthetjük, nem egyszerűen csak egy társasjáték volt. A téma szakavatottjai szerint egyértelműen kiérződik rajta a szocialista társadalom ideológiája. A játékosokat olyan, az anyagi korlátok közé szorított állampolgároknak tekinthetjük, akiknek voltaképpen érdemi hozzájárulása nem volt a játékhoz, csupán sodródtak az eseményekkel, és végrehajtották azt, amit a játék szabályai diktáltak nekik. A játék győztese értelemszerűen az, aki először gyűjti össze az ingóságokat és egyéb javaka4. Gyakorlatilag lehetetlen benne tönkremenni. Utóbbiak ellenére a játék napjainkban is nagy népszerűségnek örvend.

Egy újra népszerű játék: a Tetris

A Tetris névre hallgató szürke és sárga gombos készülékre ki ne emlékezne. Ilyen játékeszköze a 90-es években szinte mindenkinek volt, akiknek pedig nem, azokra meglehetősen irigyek voltak a társaik. Bár a játéknak – amelyben különféle alakzatok hullnak az égből, illetve amelyeket a játékosnak irányítania és egymáshoz illesztenie kell – egy bosszantóan addiktív elektronikus zene adja az alaphangot, ennek ellenére úgy tűnik újra sikerült áttörnie az érdektelenség falát.

Fél évszázada töretlenül hódít: asztali foci

Az asztali foci – közismertebb nevén a csocsó – egy kifejezetten érdekes és izgalmas, közösséget kovácsoló, csapatépítő játék, amely manapság is töretlen népszerűségnek örvend Magyarországon is. A csocsó persze nem véletlenül közkedvelt a legkülönbözőbb korosztályok körében. A kezdők egyfelől lazán, pörgetésekkel, míg a profik kidolgozott technikával és komoly fizikai munkával próbálnak gólt szerezni, illetve próbálják meg az ellenfél játékának támadásait kivédeni.

Egyáltalán nem csak „kocsmasport”

A közbeszédben sajnos számos egyéb játék mellett a csocsón is rajtamaradt a kocsmasport kifejezés. Annak ellenére, hogy az asztali foci viszonylag olcsón és órákon át játszható játék, illetve hazánkban is óriási népszerűséget vívott ki magának, mindenekelőtt szabadidős játékra alkalmas, mintsem valódi sportra. Bizonyos szint felett ugyanakkor köztudottan valódi versenysportágnak tekintik, és számos megmérettetés keretében világbajnokságokat is rendeznek a profi játékosok számára. Ezekben a megmérettetésekben a játékosok természetesen nemcsak a felkészültségüknek megfelelő versenykategóriát választhatják, de a játékokat profi keretek között, előírt szabályok segítségével bonyolítják le. A komoly versenyek szabályai például kifejezetten tiltják a pörgetést, azaz a 360 foknál nagyobb forgatásokat, azonban az egy teljes kört leíró fordítások engedélyezettek.