Íratlan aranyszabályok a betörések elkerülése végett

Milyen praktikákat célszerű bevetnünk annak érdekében, hogy távol tartsuk az otthonunktól az illetéktelen behatolókat? Pontosan erre a kérdésre fogjuk megadni a választ a cikkben. Szám szerint hat olyan tippet mutatunk meg, amivel csökkenteni tudjuk az esetleges betörések kockázatát.

Mindig maradjunk éberek

Ne adjunk ötleteket az illetéktelen behatolóknak azzal, hogy éjszakára is nyitva hagyjuk a bejárati ajtót. Ugyanez vonatkozik a földszinti erkélyajtókra vagy akár az ablakokra is. Akár otthon tartózkodunk, akár távol vagyunk épp, mindig tegyük meg a legfontosabb óvintézkedéseket. Ahogy a mondás tartja, „az ördög sosem alszik”.

Figyeljünk oda a nyílászárók minőségére

A kültéri ajtó semmiképp ne legyen olyan tétel, amire sajnáljuk a pénzt. Használjunk inkább ötpontos zárat vagy hevederzárat, amit jóval több ideig tart feltörni. A betörők nem kedvelik a hosszas munkával járó zárakat, mert extra rizikófaktort jelent a feltörésük. Nehezítsük meg tehát a dolgukat, amennyire csak tudjuk.

Egy erős házőrző mindig hasznos szolgálatot tehet

Az éber házőrző kutyánál hangosabb és elrettentőbb biztonsági rendszert nehéz elképzelni. Egy erősebb testfelépítésű, az idegeneket hangosan megugató eb tehát kulcsfontosságú partnernek bizonyulhat a hatékony vagyonvédelemhez. Amikor egy ilyen kutya elkezd ugatni az éjszaka közepén, arra az egész környék figyelmes lesz.

A vagyonvédelem kapcsán ápoljunk jó viszont a szomszédokkal

Amikor épp nyaralásra, üzleti útra vagy néhány napos városnézésre készülünk, akkor megnyugtató, ha valaki szemmel tartja az otthonunkat. Többek között ezért is célszerű jó viszonyt ápolni a közvetlen szomszédokkal. Ha egymással szemben adott a kölcsönös bizalom, akkor megkérhetjük őket, hogy a távollétünk alatt figyeljenek a lakásra.

A készpénzt ne az otthoni szekrényben tartsuk

Egy betörő számára a készpénz a legértékesebb zsákmány, hiszen azt egyből használni tudja. Ennek megfelelően az esetek döntő többségében bankjegyek után keresnek először. Ne tegyük magunkat ki tehát plusz kockázatnak, és tartsunk minimális készpénzt otthon.

Alkalmazzunk fejlett vagyonvédelmi rendszert

A felsoroltak mellett ma már elengedhetetlen a fejlett és megbízható biztonságtechnikai rendszer alkalmazása. A legnagyobb távol tartó erőt ugyanis az a fejlett vezeték nélküli riasztó jelenti az illetéktelenekkel szemben, ami behatolást észlelve hangosan és egyértelműen riaszt.

A betörők pedig nem kedvelik azokat a helyeket, ahol ilyen típusú megoldások működnek. Ők az alacsony rizikóval járó, gyors munkákra vadásznak. Tegyünk meg tehát lehetőség szerint mindent annak érdekében, hogy távol maradjanak az otthonunktól és a vagyontárgyainktól.