Ipari környezetre tervezett mobiltelefonok

Egy ipari környezetben használt mobiltelefonról az jut elsőre eszünkben, hogy kellően nyúzható. Sokan magánemberként is elgondolkoznak rajta, hogy mennyire jó lehet egy ilyen készülék, hiszen ennek nem árthat semmi, működik, hiszen így lett megtervezve.

A Monojet Kft. kínálatában megtalálható ATEX minősítéssel rendelkező mobiltelefonokra el lehet mondani: Bírják a strapát!

Mi is az ATEX?

Az Európai Unió meghatározása szerint, a robbanásveszélyes környezetben üzemelő eszközöket szabályozzák. Erre találták ki a magyar rövidítésben csak ATEX néven ismert (Atmosphere Explosive kifejezésből ered) szabványt. Csak olyan eszközök kerülhetnek forgalomba, vagy importálhatóak, amelyek rendelkeznek ezzel a szabvánnyal, és ehhez kiállított érvényes igazolásuk van.

Az ATEX szabvány szerint robbanásveszélyes az a térség, amelynél a robbanást okozhatja:

 • tűzveszélyes gáz, por, pára, vagy köd;

 • levegővel keveredve;

 • atmoszférikus környezetben.

Ennek a csoportosításnak megfelelően a robbanásveszélyes térségekben üzemeltetni szándékozott készülékek két csoportra oszthatók:

 1. Földalatti bányatérségekbe szánt készülékek;

 2. Felszín feletti térségben használt készülékek.

Ezek a fő csoportok, további zónákra oszthatók aszerint, hogy mekkora veszélynek lehet kitéve az ember és készülék egyaránt. Ez lényegében már a korábbi, Magyarországon is használt zónabesorolással van összhangban.

 • Zóna0: a robbanásveszélyt gáz, pára vagy köd okozza állandó jelenlétével
 • Zóna1: a robbanásveszélyt gáz, pára vagy köd okozza gyakori vagy rendszeres jelenlétével
 • Zóna2: a robbanásveszélyt gáz, pára vagy köd okozza ritka, rendszertelen jelenlétével
 • Zóna20: a robbanásveszélyt por okozza állandó jelenlétével
 • Zóna21: a robbanásveszélyt por okozza gyakori vagy rendszeres jelenlétével
 • Zóna22: a robbanásveszélyt por okozza ritka, vagy rendszertelen jelenlétével

Robbanásbiztos mobiltelefonok

A mai modern világban még az ipari környezetben sem nélkülözhetjük a modern technikai felszerelések közül a mobiltelefont sem. A kommunikáció itt is kiemelt fontossággal bír, ehhez pedig a megfelelő eszközöket a Monojet Kft. termékpalettáján meg is találhatják.

Alapvetően kétféle típusú mobiltelefont forgalmaznak, egyik a félokos telefon, mely rendelkezik még nyomógombokkal, de már érintőképernyőt is használhatunk. Másik típus pedig az okostelefonok minden tudásával bír, érintőképernyős, androidos rendszerben. Annyiban térnek el a hagyományos mobilkészülékektől, hogy robbanásveszélyes környezetben is biztonsággal használhatóak, tehát robbanásbiztos mobiltelefonok. Mindkét telefontípus használható Zóna 1/21-re és Zóna 2/22-re is IP64-es kivitelben, amennyiben ezt rendelik meg. Ugyanúgy mindkét típusnál integrálhatunk komplett rendszereket, például: életvédelmi funkciót, vonalkód applikációt, amelyeket már meglévő adminisztrációs rendszerbe fel is lehet tölteni (pl.: SAP rendszer).

Félokos telefon

A készüléket választhatjuk androidos kivitelezésben. Ez esetben sokkal több funkció érhető el rajta, applikációk letöltésére is alkalmas. Ugyanakkor lehet a készüléket androidos rendszer nélkül is kérni, ilyenkor csak telefonhívásra és sms küldésre-fogadásra lesz alkalmas.

Okostelefon

Ez gyakorlatilag az igazi okostelefon, minden funkciójával és bővítményével, csak épp ATEX kivitelezésben. 4,5” -os kijelzővel kényelmesen lehet olvasni a teljes mértékben érintőképernyős mobilt. Milyen funkciókat lehet vele elérni? Wifi, NFC, 4G, előlapi és hátlapi kamera, stb.