Iglukat vesznek azoknak a kanizsai hajléktalanoknak, akik nem akarnak bemenni a szállóra

A Magyar Vöröskereszt Zala Megyei Szervezetének Megyei igazgatója levélben kérte Nagykanizsa Megyei Jogú Város Önkormányzata anyagi támogatását, a nagykanizsai hajléktalan ellátás színvonalának javításával kapcsolatos eszközök beszerzésére. Kérését azzal indokolta, hogy a közterületen tartózkodó hajléktalan emberek biztonságos elszállásolására (éjszakai alvására) megoldást keressen és találjon.

Az intézmény – egy francia mérnök találmányát alapul véve – összehajtható, jó hőszigetelésű, vízálló polifoamból készült igluk beszerzését tervezi, amelyek mobilak, könnyen tisztíthatók, tűzállók és kb. 15 fokkal melegebb hőmérsékletet biztosítanak – a benne fekvő ember testhője által – a külső környezethez képest.

(A fotó illusztráció)

A hajléktalan-ellátásban szerzett tapasztalatok azt mutatják, hogy azok az emberek, akik közterületen rendezkedtek be, nem hajlandók az intézmény nyújtotta szolgáltatásokat igénybe venni, mert a szabadság érzése intézményen belül nem adatik meg számukra.

Sok esetben mentális problémáik miatt nem veszik igénybe az intézmény szolgáltatásait. Az intézményi ellátásba történő sikeres bevonások ellenére így is van Kanizsán 15-20 ember, aki nem akarja a szolgáltatásokat igénybe venni.

Az iglukat az intézmény Csehországból kívánja megrendelni és a hajléktalan szálló előtti szabad területre szeretné felállítani. Számításaik szerint 10 db iglu elhelyezésére alkalmas a rendelkezésre álló terület. A 10 db iglu szállítási költséggel együtt – előzetes számítások alapján – 600 ezer forintba kerül.

Az elhelyezett igluk és környezetük biztonsága érdekében szükséges néhány térfigyelő kamera felállítása valamint minden igluba 1-1 fejlámpa el elhelyezése. A kamerák az az intézményben jelenleg is működő kamerarendszerhez csatlakoztathatók, ezért a rendszer megtervezése külön költséget nem jelent.

A kamerák, fejlámpák beszerzésére – ez kb. 350-400 ezer forint – összesen mintegy 1 millió fejlesztéssel remélhetőleg látótávolságba és így biztonságba kerülhet a Nagykanizsán élő minden olyan hajléktalan, aki közvetlenül az intézményi elhelyezést nem hajlandó elfogadni és igénybe venni.

Az üggyel kapcsolatban Balogh László polgármester a veszélyhelyzet ideje alatt fennálló felhatalmazása alapján december elején úgy döntött, hogy a Vöröskereszt Zala Megyei Szervezete részére 1 millió forint összegű támogatást biztosít a hajléktalan ellátás színvonalának javításával kapcsolatos eszközök beszerzésére.