Idén ünnepeljük a cementkötésű faforgácslap 41. születésnapját

A hideg téli esték és az esős délutánok remek alkalmat kínálnak arra, hogy elgondolkodjunk a tavaszi renoválásról vagy eltervezzük, hogy milyen építkezésekbe, nagyobb projektekbe kezdünk ebben az évben. A gyakran szélsőséges, rossz időjárási körülmények ilyenkor szerencsére még jobban ráirányítják a figyelmünket arra, hogy milyen fontos is strapabíró, megfelelő anyagot választani, legyen szó akár egy kis nyaraló építéséről, akár az új garázsunkról.

Ha olyan alapanyagra van szükség, amely ellenálló az időjárás viszontagságaival szemben, egyszerűen megmunkálható és nagy felületi keménységgel rendelkezik, akkor a cementkötésű forgácslap igazán jó választás. Ez a strapabíró anyag, már 41. éve állja meg helyét a piacon számos pozitív tulajdonságának köszönhetően. A FALCO 1977 óta gyártja, előállításához kizárólag fenyőfa alapanyagot használ. A termék mára BETONYP® márkanéven vált ismertté és a könnyűszerkezetes építészet egyik legnépszerűbb alapanyagává nőtte ki magát.

A termék gyártása során szigorú minőségi követelményeknek kell megfelelni, az első osztályú cementkötésű faforgácslapok semmilyen hibát nem tartalmazhatnak, de a másodosztályú termékek esetében is csupán minimális mértékben fordulhatnak elő szennyeződések, kiemelkedések vagy benyomódások. Az előállított végtermék egy olyan anyag, amely szinte mindennel szemben ellenálló. Hosszú élettartam jellemzi, melyet egyrészt nagy felületi keménysége és ütésállósága garantál, másrészt ellenálló az időjárás viszontagságaival szemben is. Az egészen alacsony hőmérsékletet és a fagyot is bírja, de ugyanakkor a tűzzel szemben is védett, nehezen éghető anyag. Nem kell aggódni a nedves környezetben esetlegesen veszélyt jelentő gombásodás miatt sem, vagy a rovarok okozta károk miatt.

A cementkötésű forgácslapban az az egyik legjobb dolog, hogy jól bírja a szélsőséges körülményeket és a környezeti hatásokat, mégis egyszerűen megmunkálható, jó vele dolgozni. Könnyen festhető, fúrható és darabolható, így előszeretettel választják beltérre is, például belső térelválasztó panelek kialakításához vagy álmennyezetként. Kitűnő megoldás lehet fal – és padlóburkolathoz, hangszigetelő és ütésálló tulajdonságának köszönhetően, de akár külső épületekhez is ideális. Továbbá olyan különlegesebb felhasználási területekre is gondolhatunk, mint egy-egy tűzvédelmi ajtó és szauna megépítése, hiszen az anyag olyan környezetben is megállja a helyét, ahol fokozottan kell figyelni a tűzvédelemre.

A szállításkor és a tároláskor azt lényeges szem előtt tartani, hogy a forgácslapokat védjük a szennyeződésektől, a sérülésektől és hogy fedett, száraz körülményeket biztosítsunk a felhasználásig. A szállítás idejét és az ezzel kapcsolatos fáradalmakat akár meg is spórolhatjuk, ha azt az erre szakosodott beszállítókra bízzuk, a cementkötésű forgácslap szállítással együtt, online, pillanatok alatt, megrendelhető az OSBfutár.hu oldalán.