Horvátországi földrengés – Megérkeztek a Tungsram által Sziszek-Monoszló megyének adományozott izzók

Megérkezett Horvátországba kedden a Tungsram 5100 izzót tartalmazó, tízmillió forint értékű szállítmánya, amellyel Sziszek-Monoszló (Sisak-Moslovacka) megye földrengés károsultjait segítik.

A szállítmánynak a horvát külügyminisztériumban tartott hivatalos átadásán Jörg Bauer, a vállalat elnök-vezérigazgatója elmondta: egyrészt büszkék rá, másrészt sajnálják, hogy második alkalommal kellett segíteniük a szomszédos országnak.
A Horvátországba eljuttatott energiatakarékos, kompakt izzók többsége, körülbelül 3500 darab lakossági, otthoni felhasználásra alkalmas, a többi intézmények, kórházak, iskolák és irodák világosítására.

(Fotó: archív. Tálosi Tamás gyárigazgató (j) és az üzem dolgozói a horvátországi segélyszállítmány kompakt izzóit ellenőrzik a Tungsram Nagykanizsai Fényforrásgyárában 2020. március 31-én. A Tungsram a zágrábi magyar nagykövetség közreműködésével ezen a napon egykamionnyi világítástechnikai terméket, több tízezer kompakt fényforrást küldött nagykanizsai gyárából a március 22-i földrengés sújtotta Zágrábba. MTI/Varga György)

A vállalat tavaly márciusban, a zágrábi földrengés után is útnak indított egy nagyobb szállítmányt, amelyben 34 ezer izzót küldött.
Bauer kiemelte: örülnek neki, hogy a „sötét időkben egy kis világosságot és reményt tudnak nyújtani” a földrengés károsultjainak.

Zdenko Lucic horvát külgazdasági és fejlesztési államtitkár megköszönte az elnök-vezérigazgatónak a gyors segítséget.
Januárban a Mol Nyrt. felajánlásában 56 lakó- és szaniterkonténer is érkezett Petrinjára, a magyar kormány pedig vállalta egy iskola és egy templom felújítását. Több adomány érkezett továbbá a térségbe a magyarországi egyházak, illetve karitatív szervezetek és civilek felajánlásaiból, valamint a magyarországi horvátok országos önkormányzatának gyűjtéseiből.

Az államtitkár reményének adott hangot, hogy a Tungsram izzótestekkel világíthatják ki azt a templomot Zazina településen, és azt az általános iskolát Petrinjában, amelyet a magyar kormány újít fel.

December 28-án és 29-én két erősebb – 5,2-es, illetve 6,3-es erősségű – földrengés rázta meg Közép-Horvátországot. A Petrinja és Sziszek közelében történt földmozgásoknak hét halálos áldozata és 28 sérültje van, az utórengések azóta is folyamatosak. A károk nagyságáról egyelőre csak becslések állnak rendelkezésre, a helyreállítási munkálatok évekig is eltarthatnak. A horvát kormány január 4-én katasztrófa sújtotta területté nyilvánította Sziszek-Monoszló megyét, valamint Károlyváros (Karlovac) és Zágráb megye egyes részeit. MTI