Hogyan ragasszunk LED szalagot

Könnyedén megtalálhatjuk a LED szalag felragasztásának legoptimálisabb módszerét, ezzel kapcsolatban járjuk körbe ezúttal a témát. Lehet ez az eljárás egyszerű és praktikus is egyben, hiszen a szalag felragasztása különösebb hozzáértést nem igényel, így bárki nyugodtan kipróbálhatja és elsajátíthatja a módszert.

Az eredmény pedig mindenképpen figyelemfelkeltő lesz. Ha a LED szalagot választjuk ki, figyelembe kell venni, hogy mi az, amit tulajdonképpen a termék tud nekünk nyújtani, mit várunk a felhasználásától. Gondoljuk át, hogy kinti, illetve benti használatra szánjuk-e, egy, netán több színben szeretnénk viszontlátni az eredményt.

Ha úgy döntünk, hogy kültérre helyezzük el a szalagot, olyan tényezőket sem árt figyelembe vennünk, mint pára, szél, vagy porzás. Ha mégis ez mellett döntünk, válasszunk IP-védettséggel rendelkező LED szalagot, hiszen a környezeti hatásokkal elbír és továbbra is működőképes lesz. Legnagyobb előnyei közé tartozik ezeknek a szalagoknak, hogy rengeteg féle felületen alkalmazható, mint például szigetelő, műanyag, fa, vas vagy acél, működtetésük ebben az esetben is teljesen biztonságos, nem adnak le nagy mennyiségű hőt.

Ha kiválasztottuk a megfelelő szalagot, már csak a színek, illetve a fényerősséget illetően kell választanunk. Fel kell mérni, hogy milyen méretű és anyagú az a felület, ahová a szalagot tervezzük elhelyezni. A LED szalagokat tetszőleges méretűre igazíthatjuk, ezért többféle felületen is használhatóak. Érdemes jó előre elvégezni a számításokat, de az sem baj ebben az esetben, ha valamivel hosszabb szalagot veszünk, így megfelelő méretre szabhatjuk, vagy utóbb levághatjuk a felesleget.

Fontos, hogy mielőtt felhelyezzük a szalagot, a felületet por- és zsírmentessé tegyük, majd kezdődhet a ragasztás. A szalag ragasztása a lehető legegyszerűbb folyamatok egyike, hiszen a szalagok úgy lettek kialakítva, hogy könnyen kezelhetőek és praktikusan fel lehessen helyezni a felületre.

Lapos nyomtatott áramköri felületre forrasztva készülnek el, így íves felületre is könnyen illeszkednek a hajlékony hordozóknak köszönhetően, így attól semmiképp sem kell félnünk, hogy nem illeszkednek megfelelően, vagy használat közben megtörnek a felületen. A szalag hátoldalán találunk egy öntapadós felületet, így a ragasztás is egyszerű lesz. Csak távolítsuk el a védőfóliát, úgy, hogy az tervezett vonalat követjük, majd simítsuk rá a ragasztani kívánt felületre.