Hogyan oldjuk meg a gyerekek körüli teendőket munka mellett?

Ahány nép, annyiféle megoldás létezik arra, hogy a családtagok valamilyen szinten tehermentesítsék az édesanyát a mindennapi feladatok alól, akár csak néhány órára. Ez főleg azért fontos, mert egyre többen térnek vissza a munka világába és össze kell egyeztetni az anya szerepet a dolgozó nő és a háziasszony szerepével egyaránt.

Ez nem lehetetlen, de számos irányból igényel kompromisszumot a család különböző tagjai között. Fontos, hogy osszuk fel a feladatokat, mert így senkire nem hárul túlzott mértékű feladat, aminek esetleg nem bírja el a súlyát. Lássunk néhány lehetőséget a nagyvilágból.

Apanap

Amszterdam utcáit járva érdeklődve szemlélhetjük, hogy babakocsis, hordozókendős apukák töltik meg az utcákat, játszótereket, akik női segítség nélkül is boldogulnak több gyermek ellátásával is. Ez nem lehetetlen, és nem egy utópisztikus világ képe, hanem a valóság, ahol a munkahelyek is támogatják az ötletet, hogy a gyermekek több, minőségi időt töltsenek az édesapjukkal – például társasozzanak közösen – akik így jobban megismerik őket, és az édesanya is ki tud szakadni a mindennapos mókuskerékből. Próbáljátok ki, csak nyerhettek vele!

A dánok ötlete, a hygge

Alapvetően ez nem egy tehermentesítési projekt a mindennapokban, hanem annál sokkal több. Egy életérzés, amit akár a legszürkébb hétköznapokba is belecsempészhetünk. Szabadfordításban hangulatteremtést jelent, vagyis megteremteni az otthon bensőséges légkörét, a jó hangulatot egy beszélgetéshez, közös játékhoz. Mindez főleg azért hasznos, mert a gyermek így szeretve és biztonságban érzi magát, kiegyensúlyozottabb, érzelmileg stabilabb, ezáltal könnyebben kezelhető, amivel az együttélés is könnyebbé válik.

A polinéz módszer

Érdekes módon a gyermekek felügyelete valamilyen szinten megoszlik a családban. Onnantól kezdve, hogy egy gyerek járni tud, könnyedén együtt lehet már gyermek társaival, így tanítva a nagyobbakat arra, hogy hogyan kell gondoskodni a kisebbekről, a szülőknek pedig nagy segítség, hogy nem kell azonnal felnőttért rohanni, mert a szükségleteiket a nagyobb testvérek is el tudják látni.

Ne tűnjön ez nemtörődőmségnek, hiszen szimplán feladatmegosztásról van szó, amit otthon is hamar alkalmazhattok, ha az időseb gyermeket megbízzátok külön feladatokkal. Ő hasznosnak érzi magát, a kisebb gyermekben nő nagy testvére iránti kötődés, fejlődik a testvéri kapcsolat, míg nektek lesz egy szusszanásnyi időtök.

Az afrikai akák

Ők talán a világ legrugalmasabb emberei a nemek tekintetében. A férfiak ugyanúgy átveszik az anya szerepet a gyereknevelésben, ahogy az anya is elmegy vadászni, ha éppen az apának is kedve támad a gyerekkel lenni. Sokat tanulhatunk tőlük.

A japán függetlenség

A japán gyerekek a legfüggetlenebbek talán az egész világon. Ez azért van, mert egy bizonyos kor után a szülők nagyfokú szabadságot adnak nekik, amivel ők tudnak is élni. Talán nincs is a japán gyerekeknél fegyelmezettebb és tisztelettudóbb, akik a büntetés helyett pozitív megerősítést kapnak, így a jellemük ezáltal fejlődik.

Nem azt mondjuk, hogy 4 évesen járjon egyedül óvodába a gyermek, de figyeljünk az igényeikre és arra, hogy erősítsük az önbizalmukat az észszerűség keretein belül.

A Játéksziget segít a szülőknek, ölteteket ad arra vonatkozóan, hogy milyen kreatív játékokkal képes a kicsi önállóan elfoglalni magát úgy, hogy közben fejlődik a memóriája, a készségei, a szülő pedig nyer némi szabadidőt.