Hogyan leplezd le a hamis híroldalakat?

Rég elmúltak már azok az idők, amikor csak a televízióból, rádióból, meg az újságokból juthattak friss hírekhez az emberek. Ma már szinte a zsebünkben lapul az internet, annak minden előnyével és hátrányával együtt. Az információra éhes embereket ugyanis egyre több kamu híroldal próbálja meg átverni. Sokszor valóban nehéz eldönteni, hogy az olvasott cikk vajon igaz-e, ha viszont szemfüles vagy, akkor könnyebben eligazodhatsz köztük. Ehhez adunk most pár tippet.

Hatásvadász címek

“Sokkoló felfedezés, ettől te is rögtön lehidalsz…”, “Amikor a lány hazaért a munkából, olyasmi történt vele, amit el sem tudsz képzelni”…. “Breaking! Kiderül, hogy a rák ellenszere a citromlé…” Ugye te is futottál már bele hasonlókba? Ezek a “clickbait”, magyarul kattintásvadász címek direkt ilyen figyelemfelkeltőek, hogy felcsigázzanak, és rájuk kattints. Az igazi híroldalak azonban ennél sokkal precízebben és többnyire hivatalosabb hangnemben fogalmazzák meg a címeket. Ha ilyesmiket látsz, nagy valószínűséggel álhíroldallal van dolgod.

A domain

Itt ugyan már könnyebb besétálni a csapdába, hiszen léteznek olyan kamuoldalak, amiknek a domainje csak 1-2 karakterben különbözik a nívós, valódi oldalakétól, ráadásul még a weblap megjelenési stílusát, betűtípusát is lemásolják. Ha viszont olyan bugyuta címeket látsz, mint például “legjobbhirek.info”, “eztnehagydki.com”, “alegnagyobbtitkok.hu” vagy hasonlók, akkor már nem is érdemes kattintanod, hiszen ezekről süt, hogy kattintásvadász oldalak.

Az oldal témája

Bár léteznek olyan nagy, országos hírportálok, ahol szinte mindenféle témájú híreket találsz, ezeket viszont általában mindenki ismeri, és nagy szerkesztőgárdával dolgoznak, pont azért, hogy a lehető legtöbb területről szállíthassák az információkat. A kisebb híroldalak pedig többnyire egy-egy fő téma köré épülnek, mondjuk gazdaság, bulvár, politika. 

Ha például kimondottan a magyar rádiózással kapcsolatos hírek érdekelnek, akkor aligha találsz jobb forrást a MyOnlineRadio weboldalánál, ahol kedvenc csatornáid hallgatása közben átfuthatod a legfrissebb rádiós híreket is. Ellenben ha olyan kevésbé ismert oldalakra bukkansz, amik állításuk szerint mindennel képben vannak, ami csak a világban történik, az mindig gyanús. 

A megfogalmazás

Az újságírók többségének a kisujjában van a helyesírás és a precíz, lényegre törő fogalmazás. Persze egy-két elgépelési hiba még egy nívós hírportálon is előfordulhat, de ha a szöveg hemzseg a hibáktól, rossz a szórend, értelmetlenek a mondatok, esetleg az idegen szavakat rossz kontextusban használja, az elég árulkodó. 

Források

Mindent hírt hitelesebbnek lehet feltüntetni azzal, ha úgy tűnik, mintha az adott információ valamely elismert szaktekintélytől származna. Ha viszont a keresőbe beírva kiderül, hogy az oldalnak nyilatkozó “professzor” valójában nem is létezik, az egyértelmű lebukás.