Hirtelen tör ránk a mínuszokat hozó hidegfront

A helyzetre tekintettel szó szerint idéznénk az aktuális veszélyjelzésünket, de előbb kiemelnénk belőle egy pontot.Nevezetesen, hogy a hidegbetörés, és így a lehűlés olyan gyors lesz, hogy ennek következtében az addig lehulló, de el nem szivárgó csapadék hirtelen a felszínre, az utakra fagyhat! (Csak az egyértelműség kedvéért, ez nem ónos eső, ez ettől független!)

Figyelmeztető előrejelzés Magyarország területére 2021.02.11. csütörtök éjfélig Mediterrán ciklon helyeződött fölénk, amelynek hátoldalán késő estétől, éjszakától erős, viharos szél kíséretében markáns, gyors hidegbetörésre kell számítani. Ekkortól jelentősebb bizonytalanság mellett nagy területen válthatja havazás az esőt!

CSAPADÉK, HÓESÉLYEK

A fölénk helyeződött csapadékzónából délután az eső mellett elsősorban az északi határvidéken fordulhat elő havazás (ált. lepel – 2 cm), illetve átmeneti ónos eső (jellemzően néhány tized mm), fagyott eső.

Estétől az északnyugat felől kezdődő drasztikus lehűlést várhatóan gyors halmazállapot-váltás kíséri: rövid ideig intenzívebb ónos eső is előfordulhat (nagyobb eséllyel az északkeleti harmadban akár több mm vastag jégréteg képződhet), majd egyre inkább a hó. A hó minősége a váltás után közvetlenül átmenetileg tapadó lehet, de viszonylag rövid idő elteltével már mindenütt porhó várható. Emellett megemlítendő, hogy a gyors hidegbetörés következtében az addig lehulló, de el nem szivárgó csapadék is hirtelen a felszínre, az utakra fagyhat!

A Dél-Dunántúlon kis eséllyel akár az ég is megdörrenhet. Csütörtökön napközben a csapadékzóna kelet, északkelet felé távozik, azonban megközelítőleg az Eger-Orosháza mentén húzódó összeáramlásból továbbra is lehet időszakos havazás, hózápor.A várható hóvastagság térbeli eloszlása erősen függ attól, hogy a gyorsan érkező hideg levegő mikor éri utol az ország fölött elhelyezkedő csapadékzónát: így ebben jelentős a bizonytalanság, kis területen belül nagy eltérések lehetnek!

A legesélyesebb forgatókönyvek szerint ma éjszakától holnap estig az ország nagyobb részén ált. 1-7 cm friss hó hullhat. Lokálisan ennél vastagabb hótakaró is kialakulhat – erre nagyobb eséllyel az északkeleti vidékeken (Észak-Borsod, Nyírség) lehet számítani, míg a legfrissebb számítások alapján az Észak-Dunántúlon kicsi a vastagabb hótakaró kialakulási valószínűsége.

SZÉL, HÓFÚVÁS

Estétől fokozatosan északnyugatira, északira fordul, és egyre nagyobb területen viharossá fokozódik a szél. A széllökések jellemzően 60-85 km/h között alakulhatnak, de főleg a Dunántúl középső területén (Bakony, Balaton környéke), illetve a szélre érzékeny északkeleti vidékeken ennél erősebbek (akár > 85-95 km/h) is várhatók. Emiatt a hófödte tájakon hófúvásra, nagyobb eséllyel a Bodrogköz térségében, illetve a Dél-Dunántúl egyes részein erősebb hófúvásra is számítani kell – írta Facebook oldalán szerdán délután az Országos Meteorológiai Szolgálat.