Hatalmas vihar tart délnyugat felé!

Többfelé már másodfokú riasztást is kiadott zivatarveszély miatt az Országos Meteorológiai Szolgálat hétfő délután. Az egész Balatonnál pedig másodfokú viharjelzés van érvényben.

Az MTI-hez eljuttatott veszélyjelzésük szerint eddig Borsod-Abaúj-Zemplén, Heves és Zala megyében adtak ki másodfokú riasztást. A nap további részében viszont az országban bárhol kiadhatják a másodfokú riasztást zivatarveszély miatt.

Az egész országban a felhőszakadás veszélye miatt is elsőfokú figyelmeztetés van érvényben. Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Vas és Veszprém megyében a széllökés veszélye miatt is kiadták az elsőfokú figyelmeztetést.

(Viharfelhő Nagykanizsánál az M7-es autópályánál. Fotó. archív. MTI/Varga György)

Azt írták: délutántól északnyugat felől egy hidegfront érkezik, környezetében egyre többfelé várható zivatar, heves zivatar, amelyhez viharos (jellemzően 60-90 kilométer/órás, néhol 100 kilométer/óra körüli) széllökések, helyenként felhőszakadás (többnyire 20-40 milliméternyi csapadék), nagyobb méretű (akár 2 centiméternél is nagyobb) jég társulhat. Heves zivatarra a Dunántúl középső és délnyugati tájain, illetve az Alföldön és az Északi-középhegységben legnagyobb az esély.

A front az éjszaka első felében kelet felé elhagyja az országot, de éjfél után északkeleten még előfordulhat egy-egy zivatar.

Kitértek arra is, hogy a hidegfront mögött a Dunántúlon zivataroktól függetlenül több helyen viharossá fokozódik a szél.

Az Országos Katasztrófavédelmi Főigazgatóság az MTI-vel azt közölte: arra kérnek mindenkit, hogy figyelje a meteorológiai szolgálat figyelmeztetéseit, előrejelzéseit, lehetőség szerint ne parkoljanak a viharos szélben fák alá, a közúton pedig a fasorok mellett is kellő figyelemmel közlekedjenek.

Ha leszakadt vezetéket, vagy bajba jutott embert látnak, jelezzék a 112-es segélyhívón!