Hamarosan indul a nagykanizsai sport- és rendezvénycsarnok építése

A Modern városok program nagykanizsai fejlesztései jól állnak, a teljes forrás mintegy 60 százalékát már lehívta a város, ennek részeként indulhat el hamarosan a multifunkciós sport- és rendezvénycsarnok építése és az egykori ferences kolostor felújítása – közölte szerdán Nagykanizsán, egy fórumon a modern települések fejlesztéséért felelős kormánybiztos.

Gyopáros Alpár jelezte: a város a fejlesztési keretének mintegy 60 százalékát már lehívta, ez a 62,57 milliárd forintos teljes összegből 37,59 milliárd forintot jelent.

A kormánybiztos kifejtette: a fejlesztések előkészülete mindig nagyon hosszú folyamat és nagyon sok ember munkáját igényli.
Rendszeresen hallani olyan kritikákat, hogy „könnyű az EU pénzéből gavallérkodni”, de világossá kell tenni, hogy mi magyarok is az Európai Unió részei vagyunk, a hazai befizetésekből vagy éppen a nemzetközi vállalatok nálunk is megtermelt adójából származik az a kifizetés, ami szerződés szerint jár Magyarországnak is – jelentette ki.

A Modern városok programjára fordított összegek mintegy kétharmada magyar költségvetési forrás. A nagykanizsai programok esetében 60 százalékot biztosít a kormányzat, a fennmaradó 40 százalék az EU-s forrás – tette hozzá a kormánybiztos.

Cseresnyés Péter, az Innovációs és Technológiai Minisztérium államtitkára, a térség országgyűlési képviselőjeként felidézte, hogy az elmúlt 9 évben Nagykanizsán 63 milliárd forint összegű fejlesztések valósultak meg vagy indultak el. A 2015-ben az Orbán-kormány által indított Modern városok program fejlesztései is ebbe tartoznak bele, így a tervezett új uszoda építése, az M70-es autóút kétszer kétsávossá történő fejlesztése, továbbá a sport- és rendezvénycsarnok építése és a ferences kolostor felújítása, valamint az ipari park 200 hektáros bővítése.

Az államtitkár megemlítette, hogy a sport- és rendezvénycsarnok régóta várt előkészítése azért is húzódott el, mert új lehetőségként ehhez kapcsolódik majd a nyugat-magyarországi velodrom, vagyis fedett kerékpáros pálya építése.

Dénes Sándor polgármester (Fidesz-KDNP) megjegyezte: a Kanizsa Centrum bevásárlóközpont mellett épül fel a multifunkciós sport- és rendezvénycsarnok, amely egyszerre háromezer ember befogadására alkalmas, de mobil lelátókkal további kétezerrel bővülhet a nézők száma. Az 1700-as évek elején épült ferences kolostor felújítása is elkezdődhet a közeljövőben, a szükséges forráskiegészítést várják csak – tette hozzá.

Hedericsné Rodek Erika, a Nagykanizsai Városfejlesztő Kft. ügyvezetője az MTI érdeklődésére elmondta: a közel 12 ezer négyzetméteres multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok megvalósítására eredetileg 8,8 milliárd forint állt rendelkezésre, amit a napokban a kormány 6 milliárd forinttal egészített ki. A múzeumi, kulturális és gasztronómiai funkciókat majdan betöltő ferences rendház felújítására 4,1 milliárd forintot irányoztak elő, amihez a közeljövőben további kormányzati támogatás várható.

A projekteket bemutatva közölte: a rendezvénycsarnok sport, kulturális, közösségi rendezvényeknek, vásároknak, koncerteknek, fesztiváloknak ad majd helyet, de természetesen a sportegyesületek edzéslehetőségeit, valamint iskolai sportrendezvények megtartását is biztosítja. Az építési terület lehetőséget ad arra, hogy ehhez kapcsolódóan épüljön majd meg a velodrom is.

A ferences kolostorban a rend és alapítójának történetét, a nagykanizsai épület múltját és lakóit mutatja be. Olyan emblematikus helyet képzeltek el, ahol rendezvénytér, étterem-kávézó és sörmanufaktúra is helyet kap, de az udvar nyári színházi események szervezésére is lehetőséget ad. MTI

Fotók: Kanizsai Fejlesztések.

Ilyen lesz a Kanizsa Aréna

A kormánytól a Modern Városok Program keretén belül 8,8 milliárd forintot kapott Nagykanizsa egy 3000+2000 néző befogadására alkalmas városi multifunkcionális sport- és rendezvénycsarnok építésére. A Kanizsa Centrum mellett lévő kihasználatlan területen a leendő Kanizsa Aréna építésének helyét már kitáblázták. A fotókat Balazsin Béla készítette. A tájékoztató tábla szerint a Kanizsa Aréna az idén novemberben készen lesz.