Gránit emléktábla kerül a nagykanizsai Nagy-Magyarország emlékműre

Trianon 100 – egy évszázad magányát követően, a bezártságból a nemzet újraegyesítésével felszabadulva tudtunk emlékezni együtt június 4-én, a Nemzeti Összetartozás Napján. Amely emlékezés egyben tanúságtétele a magyarság összetartozásának, a határokon átívelő kulturális gyökerek, a közös nyelv és nemzeti érzés egységének.

Ezt az elválaszthatatlan egységet és összetartozást kívánjuk méltó módon, egy 185×210 cm-es gránit emléktáblával örökérvényűvé tenni az Eötvös téren, a Nagy-Magyarország emlékmű mellett állítva.

Az emléktábla terve még az előző városvezetés kezdeményezése volt, mellyel a trianoni tragédia 100 éves évfordulójára kívánt illő emléket állítani. Ezt a kezdeményezést kívánom most polgármesterként megvalósítani, azonban a pandémia és a tér megújításának munkálatai közbeszóltak, így az emléktábla nem készülhetett el időben, a szándékozott június 4-ére.

Jelenleg a terveztetésen vagyunk túl, majd az ajánlatok bekérése következik, hogy a 4,4 millió forint költségvetésű alkotás megszülethessen.

Köszönet Kövér Lászlónak és Cseresnyés Péternek, hogy a Polgári Kanizsáért Alapítványon keresztül hozzájárulnak 2,4 millió forinttal az emléktábla elkészüléséhez, ezzel is segítve e nemes célt megvalósítani, levéve a költségek jelentős részét a város válláról.

További támogatásként szintén köszönöm a Pro Urbe Kft. és a Szabadics Zrt. segítségét, akik az emléktábla állításhoz szükséges kiegészítő részmunkákat vállaltak el díjmentesen.

Az emléktábla elkészítése és elhelyezése a szerződéskötéstől számítva közel két hónapot vesz igénybe, ezért a közelgő határidőre tekintettel az emléktábla elkészítésével és elhelyezésével kapcsolatos döntéseket most kell meghozni, így az ellenzéki többségnek tájékoztatásra elküldtem a költségvetési hátteret biztosító anyagot.

Bár ne tettem volna!

Mert ez a tájékoztatás alkalmat adott nekik arra, hogy azonnal megcsúfoljanak egy közösségünk számára fontos és becses, sőt szimbolikus értéket.

A költségvetési átcsoportosításról a döntés megtörtént, a fejlesztés végrehajtásához a szükséges fedezet rendelkezésre áll. A 2,4 millió forintos alapítványi támogatás még az önkormányzat fizetési kötelezettsége előtt be fog érkezni a város számlájára.

Sajnálatos, hogy az ÉVE többségi ellenzéki koalíciója mások támogató segítségéhez képest csak annyiban tudott hozzájárulni e nemes cél megvalósulásához, hogy idő előtt nyilvánosságra hozta a tervet, és egy hazug állítással besározta a még el sem készült emlékművet és annak támogatóit.

Sajnálom, hogy Trianon 100 nem lehet a múltunk része, nem tudunk túllépni rajta, mert rossz szelleme újra és újra visszatér még a határainkon belül is. Nemcsak a határaink választanak el minket, de határon belül sincs meg az egység és a nemzeti minimum, mert valakiknek a politikai haszonszerzésért még száz év szenvedésének a meghurcolása, megalázása sem drága.

Sajnálom, hogy az emléktábla állítása érdekében történő önzetlen összefogást, támogatást a kanizsai közgyűlési többséget birtokló politikai szerveződés hazug politikai támadásra használja fel. Egyértelmű, hogy az emléktábla állítása során a város senkinek nem ad kölcsön még rövid időre sem. Sőt a megrendelendő munkák elvégzéséhez a város kap jelentős, 2,4 millió forintos támogatást egy alapítványon keresztül.

Trianon 100. évfordulójához méltatlan, hogy ezért a támogatásért cserébe a támogatók elvtelen hazug politikai lejáratásban részesülnek a kanizsai kormányellenzék részéről. Félő, hogy amint döntési helyzetbe kerülnek, ellehetetlenítik majd azt a nemes összefogást, mely egy emléktábla állítását tenné lehetővé Trianon 100. évfordulója alkalmából – írta Facebook oldalán csütörtökön Balogh László nagykanizsai polgármester.