Gloria Victis: 3. helyen a BLG-s diákok

A Rákóczi Szövetség 2014-ben 19. alkalommal hirdette meg Kárpát-medencei középiskolások számára Gloria Victis elnevezésű történelmi vetélkedőjét.

Az évente más-más témakörben megrendezett vetélkedő idén „Az első világháború története. Szarajevótól Piave-ig” címmel került meghirdetésre. A vetélkedő első fordulójában részt vevő közel 200 háromfős csapat közül a legjobb 61 csapat kapott meghívást a második fordulóra, amelyet a Rákóczi Szövetség egy háromnapos ifjúsági találkozó és 1956-os emlékünnepség keretében Budapesten, a Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetemen rendezett meg – a hagyományoknak megfelelően – október 21. és 23. között. Az október 22-i írásbeli fordulóra meghívott 61 csapat közül 49 magyarországi, 8 felvidéki, 2 erdélyi és 2 kárpátaljai középiskolát képviselt.

 Iskolánkból két csapat jutott be a középdöntőbe: az Illés Patrik (11.B), Kenyeres Imre (11.B), Kovács Márton (11.B) összetételű csapat, ill. a Karavidaj Edita (11.B), Nagy Diána (12.A) , Gál Gábor (11.B) alkotta trió. A csapatok felkészítő tanára Alexa Péter.

A középdöntőbe bejutott csapatok október 22-én írásbeli fordulóban mérték össze tudásukat, és ennek eredménye alapján a legeredményesebb tíz csapat jutott tovább az október 23-i szóbeli döntőbe.

A döntőben neves szakemberekből álló zsűri előtt írásbeli és szóbeli feladatok során alakult ki a végső sorrend, amely szép „batthyánys” sikert hozott. A Karavidaj Edita, Nagy Diána, Gál Gábor összetételű csapat végül a harmadik helyet szerezte meg a döntőben, amivel jogot szerzett arra, hogy jövő tavasszal részt vegyen egy lengyelországi utazáson, ahol az I. világháború emlékhelyeit fogják meglátogatni – tudtuk meg az iskolától.

Mi pedig gratulálunk a srácoknak!

Vélemény, hozzászólás?