Gáz szivárgott egy fürdőszobában, macska szorult a templom ereszcsatornájába

Jelzett a kombi kazán mellé telepített szén-monoxid-érzékelő egy Dózsa György utcai lakás fürdőszobájában Nagykanizsán szombaton kora délután. A lakók a város hivatásos tűzoltóinak kiérkezéséig a helyiséget kiszellőztették. A raj az eredeti állapot visszaállítása után nem tudta kimutatni a mérgező gáz jelenlétét, ugyanakkor az érzékelő kiolvasása magas értéket mutatott. A gázszolgáltató időközben helyszínre érkező munkatársa a berendezés burkolatát megbontotta, majd az ekkor végzett újabb mérések már kimutatták a szén-monoxid jelenlétét. A szolgáltató a készüléket annak karbantartásáig lezárta.

Lerakódott korom égett egy kisrécsei, Kossuth úti családi ház kéményében szintén még szombaton. A helyszínre a nagykanizsai hivatásos tűzoltók vonultak, akik a kazánból az éghető anyagot eltávolították. A födémet megbontották, majd légzésvédelem mellett a padlástérbe behatolva kéziszerszámokkal a kéményt kitisztították, a körülötte tapasztalható izzást vízsugárral megszüntették. Gyors beavatkozásuknak köszönhetően a lángok a padlástérben tárolt berendezési tárgyakra nem terjedtek át. A tulajdonos figyelmét felhívták arra, hogy az égéstermék-elvezetőt a kéményseprővel történő átvizsgáltatásig ne használja.

Szintén szombaton kisebb bálák kaptak lángra néhány négyzetméteren Magyarszerdahelyen, a Fő út közelében. A gelsei önkéntes tűzoltók vízsugárral és kéziszerszámokkal rövid idő alatt megfékezték a lángokat.

A Somogy megyei Csákányban is a kanizsai tűzoltók segítettek, ott vasárnap délelőtt kigyulladt egy húsfüstölő.

Húsfüstölés közben kigyulladt, majd teljes terjedelmében égett egy tíz négyzetméteres melléképület a Nagykanizsai Hivatásos Tűzoltó-parancsnokság működési területén fekvő Csákányban, a Béke utcában. A helyszínre a zalakarosi hivatásos és a szőkedencsi önkéntes tűzoltókat riasztották, akik a lángok továbbterjedésének elkerülése érdekében az égő épület melletti tetőt megbontották, majd két vízsugárral eloltották a tüzet.

Szintén vasárnap egy macska miatt vonultak a kanizsai lánglovagok, mert a cirmos beszorult a templom ereszcsatornájába.

A templom 15 méter magas ereszcsatornájában rekedt egy macska Balatonmagyaródon, a Petőfi utcában. A helyszínre a zalakarosi hivatásos és a helyi önkéntes tűzoltókon kívül Nagykanizsáról létraszer is érkezett, melynek megtelepítése után a tűzoltók a bajba jutott állatot lehozták – tájékoztatott a Zala Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság.