Fokozott figyelmet kérnek az erdőkben a vaddisznók miatt!

Március a vaddisznók ellési időszaka, ezért kérjük az erdőlátogatókat, hogy a márciustól májusig tartó időszakban körültekintően tartózkodjanak az erdőben!

Az anyaállatok ilyenkor biztosítják saját maguk és utódaik számára az elléshez szükséges nyugodt körülményeket, a sűrű, bozótos helyeken úgynevezett “vaddisznó vackot” alakítanak ki.

(Vaddisznó a zalai erdőben. Fotó: Léránt János – Letenye)

Az utódok megszületése után a kocák különös gonddal vigyázzák a kis malacok életét, ilyenkor a szokottnál agresszívabban viselkedhetnek.

Az alábbiakra különösen figyeljenek oda:

  • Ne térjenek le a kijelölt turistaösvényekről!
  • Kutyasétáltatás során a pórázon vezetett kutya ne távolodjon el gazdájától!
  • Figyeljék az erdő hangjait, és ha csörtetést hallanak, álljanak meg, és várjanak, míg a zörej elhalkul!
  • Ha kondába botlanak, hátráljanak, és lehetőség szerint sétáljanak el! – hívta fel a figyelmet honlapján a nagykanizsai székhelyű Zalaerdő Zrt.

A vaddisznók – mint általában minden erdei vad – alapvetően félnek, tartamak az embertől, de ha az utódaikat kell védeniük, támadhatnak is.

A nagyon sűrű erdei részeket azonban nagyon is érdemes március-május tájékán elkerülni, mert a malacait védő koca a legveszélyesebb emlősállat a magyar erdőkben.

Az aranyos kis vadmalacok sosem járnak egyedül: mindig a közelükben van a 80-100 kilogrammos anyjuk, és harciasan védi őket minden idegentől.