Férfias játékok

A látványos és izgalmas vízi küzdelmeknek lehetünk tanúi ismét.

 

A jövő hét végén jet-ski verseny lesz a Csónakázó-tónál, amely egyben a Magyar Bajnokság záró futama is.

 

A technikai sportok ismerői még egy pár évvel ezelőtt nem, mint jet-ski versenyzőre gondoltak, ha azt a nevet hallottak: Dara Roland. Mi történt?

—Valóban, jó ideig motocrossoztam. Aztán úgy hozta a sors, hogy teljesen abbahagytam ezt a technikai sportot. Aztán egy pár év múlva nekiálltam jet-skivel foglalkozni, de először csak hobbi szinten egy nyaralás alkalmával. Később kitaláltam, üzemeltessünk mi is egy jet-ski kölcsönzőt Gyékényesen. Aztán először amatőr kategóriában próbálkoztam meg a sportággal. Mindjárt első évben megnyertem a Magyar Bajnokságot, aztán bekerültem a profi versenyzők közé, és igazából 2010 óta foglalkozom versenyszerűen jet-skizéssel.

Mennyiben más ez a sportág, mint a motocross?

—Azt kell mondjam, össze lehet hasonlítani a két sportágat. Mindkét gép benzinüzemű motorral működik, és a vezetési stílusa is hasonló. A jet-ski talán nem annyira veszélyes, mint a motocross, nem lehet olyan könnyen nagy sérüléseket szerezni. Igazából nincsenek ugratók, a víz nagyjából mindig egyenes, és nincs rajta annyi veszély, mint egy crosspályán. De a jet-skizés is nagyon nagy technikai tudást és fizikumot követel. Hullámos vízen azért nehéz menni. Az igazi veszélyt ebben a sportágban az indulás jelenti, a rajtban nagyon közel vagyunk egymáshoz, és vízfüggönyben kell menni, és nehezen lehet látni másikat. A következő körökben aztán kitisztul minden, és ott már az ember tudja vinni a saját tempóját.

Nemcsak versenyző, mostanra ismert versenyszervezőként is számon tartják a jet-ski világában.

—Jó pár évet eltöltöttem már ebben a sportban, és most már sok mindenkit ismerek, vagy akár mondhatom, hogy majdnem mindenkit ismerek. Egyszer megkérdezték tőlem, hogy azon a környéken, ahol élek, nem lehet-e valahol versenyeket szervezni. Valahogy így kezdődött. Igazából nem az én érdemem, hogy mostanra a versenyzők számára is ismertté váltak a kanizsai és a gyékényesi lehetőségek, hanem a KAMSE vezetőjének, Dobri Noéminek köszönhetünk sokat. Ő szerezte meg a szükséges engedélyeket ahhoz, hogy a Csónakázó-tónál versenyeket lehessen tartani, én igazából a műszaki dolgokban segítettem neki, meg összehoztam a Magyar Jet-ski Szövetséget és a KAMSE-t. Közös szervezésben tudtuk megcsinálni a versenyeket. Gyékényesen nemrég volt a második, Kanizsán pedig augusztus utolsó hétvégéjén lesz a negyedik, és egyben ez lesz az idei bajnokság ötödik fordulója, záró futama is.

a magyar bajnokság résztvevői mindig ezt a két helyszínt kedvelik a legjobban

Hol versenyeznek szívesebben Gyékényesen vagy a Csónakázó-tónál?

—Mindegyik hely más miatt jó. A gyékényesi tó annyiban más, hogy ott nagyobb a vízfelület, és jókora, már-már tengeri hullámok teszik próbára a versenyzőt, míg a Csónakázó-tavi pálya kisebb és ezért technikásabb, azt pedig azért szeretik a versenyzők. Nehéz lenne a kettő közül választani, de a magyar bajnokság résztvevői mindig ezt a két helyszínt kedvelik a legjobban, ezt örömmel mondhatom. Jó a hangulat mindig, és jó a szervezés is. Remélem, az idén is sikerül úgy megcsinálni mindent, hogy tetszik majd a versenyzőknek.

…mindkét kategóriában stabil második helyem van…

Ha értékelni kell, milyen szezonon van túl?

—Két kategóriában vagyok érdekelt, mindkét kategóriában stabil második helyem van, ez szinte akkor is biztos lenne, ha nem indulnék az utolsó futamokon. Az első helyen egy nagyon profi versenyző van, aki négyszeres világbajnok, de a második hely jó eséllyel az enyém, és ennek nagyon örülök.

Mennyire lehet ez tömegsport?

—A szövetség rendszeresen szervez amatőr versenyeket, ahol gépet biztosít a versenyzőknek, és azonos feltételeket minden résztvevőnek. A versenyzők ezeken a futamokon a stopperrel versenyeznek. Sokan kipróbálják a tudásukat, olyanok is, akik másként sosem versenyezhetnének, mert nem engedhetik meg maguknak. Reméljük, ebben a kategóriában most is nagyon sokan lesznek, akik jövő szombaton reggeltől délig próbálkozhatnak a Csónakázó-tónál.

Mennyire jelent ez anyagi terhet a versenyzőknek?

—Azért sem annyira tömegsport a jet-ski, mert, míg például a motocrosst lehet gyakorolni egy erdőszélen, egy mezőn, ezeket a járműveket csak egy tavon, folyón lehet elindítani, beállítani. Nagyon kevés edzési lehetőség van, nekünk szerencsénk van, hogy megengedik a Csónakázó-tavon a gyakorlást. Az országban öt olyan pont van, ahol lehet használni ezeket a gépeket.

A horgászok örültek önöknek?

—Először nem fogadták kitörő örömmel, hogy ott vagyunk a vízen, aztán elfogadták, hogy ez a sport oxigénnel tölti meg a vizet, átforgatja, megmozgatja, és javítja a víz minőségét is. A horgászok most már szinte várják, hogy edzeni menjünk.

Vélemény, hozzászólás?