Fejvadászok, social média és a modern önéletrajz

A multinacionális cégek az elmúlt néhány évben jelentősen bővítették magyarországi leányvállalataik dolgozói létszámát, a közösségi média beférkőzött az álláskeresés világába, a fejvadász cégek szerepe pedig egyre növekszik. Patai Krisztina karrier coach és a Tóth Balázs Fotóstúdió együtt elemezte az aktuális helyzetet és kereste a választ arra a kérdésre, hogy miként lehet eredményes a pályázás ebben az átalakuló környezetben.

Sok a nyitott pozíció és szintén sok az aktívan keresgélő, nyitott munkavállaló, de valahogy mégsem találják a közös nevezőt. Vezetői állást egyre kevesebbet hirdetnek, pedig a kereslet oldaláról nagy az érdeklődés. Jellemző a fiatal, olcsó munkaerő népszerűsége, ugyanakkor a 45+-os korosztály a klasszikus módszerekkel nehezen talál új lehetőségeket. Megfigyelhető a networking és a személyes márka szerepének előtérbe kerülése, valamint a fejvadászokon keresztül történő kapcsolatfelvétel a munkavállalók és a munkaadók között.

 

Patai Krisztina karrier coach, aki jelenleg az álláskeresők és a munkavállalók megváltozott igényeivel foglalkozik, pályafutása során egyrészt, rengeteg olyan problémával találkozik, mint a helyesírási hibák az önéletrajzban, a túl hosszúra nyújtott, nem releváns információkat tartalmazó CV-k vagy a konkrétumok helyett általánosságokkal történő tapasztalati leírások.

 

Másrészt, a fentebb már említett modern trendeknek köszönhetően a munkaerőpiac világába egyre inkább beférkőzik a vizualitás. Ez a jelenség hívta életre a karrier coach és a Tóth Balázs Fotóstúdió együttműködését is, hiszen az internetnek és a technikának köszönhetően minden sokkal jobban látható, mint régebben.

Például, az önéletrajz részét képező fotó döntő jelentőségű lehet a kiválasztási folyamat során, ezért nagyon fontos, hogy professzionális benyomást keltsen. Lényeges a megfelelő fényviszonyok használata, a beállítások, hogy mit viselünk, hogy milyen a frizuránk stb. Kifejezetten rossz fényt vethet ránk egy régi képből kivágott profil fotó, az ápolatlan borostás megjelenés, egy túlzottan mély dekoltázst mutató kép vagy egy hivalkodó ékszer viselete.

 

Álláskeresőként érdemes arra is odafigyelni, hogy manapság, már nem az önéletrajzunk az egyetlen olyan dolog, amely képet közvetít rólunk, hiszen a közösségi média oldalunk bárki számára könnyedén elérhető. A LinkedIn profil egy tucat információt mutat rólunk a munkaadóknak. A szakmailag értékes tartalmak létrehozása és megosztása, a kollégáink által írt vélemények és a megerősített tapasztalatok referenciaként szolgálnak.

 

A profilfotóra hasonló szabályok vonatkoznak, mint az önéletrajzban szereplőnél. Döntő jelentőséggel bír a kiválasztási folyamat során, ezért ha nincs éppen aktuális, professzionális képünk, érdemes elkészítését szakértő kezekre bízni.