Fejőstehénnek használták a vállalkozók a Zalaerdőt?

zalaerdő vezérigazgatói fizetés

Meredek dolgok derülhetnek ki például a Zalaerdő Erdészeti Zrt-nél és nagy valószínűséggel a felelősségre vonás sem marad el, ugyanis a KEHI egy jelentéstervezete szerint több szabálytalanság miatt feljelentést kívánnak tenni a kanizsai székhelyű erdészetnél is feltárt visszásságok  miatt.

Fejőstehénnek használták az erdészeteket, a vezetők pedig hagyták – írta a Népszabadság.

Most a cikk egy-egy Zalaerdővel kapcsolatos részletét idézzük.

“A Zalaerdő például „elmulasztott” beszedni 5,9 milliónyi bérleti díjat, a SEFAG teherautóját pedig három éven keresztül térítés nélkül használhatta egy magáncég. Az is előfordult, hogy kiszuperált gépeket zárt körű árverésen adtak el. A jelentés megjegyzi: bezzeg amikor nyílt volt az árverés, a vételár 80 százalékkal is meghaladta az erdészet által meghatározott összeget. A kitermelt fát rendszerint a kitermelést végző cég vehette meg, olykor 30 százalékkal olcsóbban, mint a többi vevő.”

 

“A jelentés abból indul ki, hogy a hat erdészet – a Bakonyerdő, az Eger­erdő, a Mecsekerdő, a SEFAG Zrt., a VERGA Zrt. és a Zalaerdő – a vizsgált időszakban mintegy 202 milliárd forint bevételhez jutott, miközben feltűnően kevés, mindösszesen 7,7 milliárdos eredményt ért el. A jelentésből kiderül, hogy még ebből a nyereségből sem folyattak át semmit a tulajdonosnak, azaz nem fizettek osztalékot az államnak. A kevés kigazdálkodott nyereséget inkább maguknál tartották, az eredménytartalékba helyezték.”

 

“A Zalaerdő esetében érdekes, hogy a fakitermelési díjon felül 2012-ig nettó 406 millió díjprémiumot is fizettek egy vállalkozásnak azért, mert az adott munkát határidőre, megfelelő minőségben elvégezték, noha ez egyébként is a vállalkozó szerződéses kötelezettsége lett volna.”

Az MTI mai híre:

A Földművelésügyi Minisztérium (FM) azonnali egyeztetést kezdeményez a Kormányzati Ellenőrzési Hivatal (KEHI) vezetésével a KEHI erdészetekre vonatkozó jelentéstervezetével kapcsolatosan – közölte a tárca kedden az MTI-vel.
A tájékoztatás szerint Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter a jövő hét folyamán “mindenképpen személyesen”  kíván egyeztetni az ügyben. Az FM a KEHI erdészeteket érintő vizsgálatairól nem kapott a hivataltól tájékoztatást sem a hivatali vizsgálat alapján készülő megállapításokról, sem pedig a sajtóban olvasható KEHI feljelentésről. Ezért fordul az FM közvetlenül a KEHI-hez – közölték.
A jelentéstervezetről a Népszabadság ír keddi számában. A napilap szerint a hivatal hat erdészeti társaságnál visszásságokat tárt fel, például azt, hogy a társaságok versenyeztetés nélkül választottak ki vállalkozókat egy-egy feladatra, és a munkákat több esetben a kerületvezető erdészek magánvállalkozásai kapták meg.
A tárca közleményében rámutat: a megjelenő híreket megalapozó KEHI-vizsgálat jelentésének még csupán egy tervezete készült el, amely múltbéli eseményeket vizsgál.
Az FM hangsúlyozza: amennyiben a KEHI erdészeteket érintő jelentés tervezetében megfogalmazott problémák ügyében bebizonyosodik, hogy az érintett erdészeteknél valóban  jogszabálysértések történtek, az FM a tulajdonosi jogok  gyakorlójaként megteszi a szükséges jogi lépéseket.
A szaktárca hozzá kíván járulni ahhoz is, hogy felszínre hozza azokat a körülményeket, amelyek – akár csak kis részben is – hozzájárulhattak a jogsértések elkövetéséhez 2010 és 2014 között, amikor az erdészetek felett a tulajdonosi jogokat az MFB Zrt. gyakorolta.
A közlemény kiemeli: az erdészetekben dolgozó szakemberek  értékes munkát végeznek, elkötelezetten tevékenykednek az erdők megóvásáért. Az erdészetek bevételeiket közjóléti szolgáltatásokra (kilátók és turistaházak építésére, erdei kisvasutak fejlesztésre, az emberek hasznos, erdőkhöz köthető szabadidő eltöltését támogató fejlesztésekre) fordítják.