Exporttámogatási lehetőségek a magyar kkv-k számára

A cégek külpiacra lépésének ösztönzése, támogatása, a hazai beszállítói kapacitások fejlesztése érdekében indult el az „Exportra fel!”fórumsorozat, amely csütörtökön Nagykanizsára érkezett.

Az eseményen az érdeklődő vállalkozások vezetői megismerhették a külpiacra lépést segítő szervezetek működését, szolgáltatásait és információkat kaphattak exporttevékenységük elindításához, támogatásához.

Magyarországon az export GDP-hez mért aránya nagyságrendileg 90-95%-ot tesz ki. Az export meghatározó részét ugyanakkor külföldi vállalatok bonyolítják, mindössze 15%-ra tehető a magyar tulajdonú, kis- és közepes vállalkozások aránya. A Magyar Kormány hosszú távú célja ezért az, hogy a jelenlegi 2-3000 exportképes vállalkozás száma tízezer fölé emelkedjen, ezzel pedig hozzájáruljanak a foglalkoztatás növeléséhez, a gazdaság megerősítéséhez.

Ezen célok mentén valósul meg a Külgazdasági és Külügyminisztérium és az EXIM közös szervezésében, a Magyar Nemzeti Kereskedőház Zrt. (MNKH), a Nemzeti Befektetési Ügynökség (HIPA), valamint települési önkormányzatok együttműködésével az „Exportra fel!” fórumsorozat. A tapasztalatok ugyanis azt mutatják, hogy a hazai kkv szektor külpiacra lépését számos tényező, többek között a külgazdasági szaktudás, üzletfejlesztési ismeretek, kapcsolatok és a finanszírozás hiánya nehezíti.

A konferenciát Nagykanizsa város nevében Dénes Sándor polgármester és Cseresnyés Péter országgyűlési képviselő köszöntötték, kiemelve, hogy Nagykanizsán, az ország egyik legfontosabb nyugati kapujaként az elmúlt években stratégiai célként tűzték ki a térség központi szerepének újbóli elérését. Ebben a törekvésben kiemelt funkciót kell, hogy kapjanak azok az állami intézmények, amelyek célja, hogy támogassák a térségben működő hazai és külföldi vállalatokat a külpiacokra való eljutásban.

Ezt követően Dr. Szabó László külgazdasági és külügyminiszter-helyettes bemutatta az új integrált struktúrával felálló külgazdasági intézményrendszer szereplőit. Ismertette a magyar külgazdaság és külpolitika céljait, amelyek megvalósításában fontos szerep jut az exportot és befektetéseket támogató intézményeknek, az EXIM-nek, az MNKH-nak és a HIPA-nak. A kormányzat egyik kiemelt célja, hogy Magyarország – helyzetbe hozva a hazai kis- és középvállalkozásokat, a magas hozzáadott értéket növelve – a térség egyik legexportképesebb országává váljon.

Az EXIM képviseletében dr. Szabó László igazgató mutatta be az exportfinanszírozási lehetőségeket. Az EXIM a magyar kkv-k számára a lehető legszélesebb, minden igényre kiterjedő, kedvezményes finanszírozási palettát alakított ki. Az intézménypáros a szolgáltatások igénybevételének megkönnyítése érdekében összesen kilenc nagyvárosban nyit képviseleti irodát legkésőbb 2015 januárjáig bezárólag. A kkv-k számára nyújtott finanszírozási lehetőségek kiterjesztésében az EXIM továbbra is számít a hitelintézetek hatékony együttműködésére.

A finanszírozási témakörön túl Királyfalvi Róbertnek, az MNKH speciális exportfejlesztésért felelős igazgatójának előadásából az MNKH szolgáltatásait, eredményeit, valamint Bödőcs Róbertnek, a HIPA elnökhelyettesének prezentációjából a HIPA által nyújtott tevékenységeket ismerhették meg az érdeklődők. Az előadásokat követően szakmai kerekasztal beszélgetésre került sor a külpiacra lépés gyakorlati tapasztalatairól.

 

Vélemény, hozzászólás?