Év végére készülhet el a nagykanizsai javítóintézet

Az ütemtervnek megfelelően 25 százalékos készültségnél tart a nagykanizsai, fiúk számára létrehozandó javítóintézet építése, a jövő évtől 125 közalkalmazottat foglalkoztató intézmény év végére készülhet el – közölte a projekt vezetője a szerdai helyszínbejáráson.

Magyari László – aki egyben a Debreceni Javítóintézet igazgatója is – azt mondta: a társadalom peremén élő fiatalok kerülnek a város peremén épülő javítóintézetbe, amely olyan „műhely” lesz, ahol a többségében megtévedt fiatalok újbóli beilleszkedését segítik.
Az előzetes letartóztatásban lévő vagy javítóintézeti elhelyezésre ítélt fiúknak szánt intézményben 125 közalkalmazottat foglalkoztatnak majd. Korábbi közlés szerint több mint kétmilliárd forintos európai uniós támogatással valósul meg a Dunántúl egyetlen javítóintézete.
Magyari László arról számolt be, hogy az épület tervezett befejezése az év végére várható, s azt követően hirdetik meg a 125 álláshelyre vonatkozó pályázatokat. Csaknem 70 pedagógust, szakoktatót, gyermekfelügyelőt, pedagógiai asszisztenst alkalmaznak majd, továbbá konyhai, mosodai, rendészeti feladatokra és más tevékenységre vesznek fel közalkalmazottakat.
Az Emberi Erőforrások Minisztériumával és a Szociális és Gyermekvédelmi Főigazgatósággal közösen már elindult a nagykanizsai javítóintézet szakmai előkészítése. Egy pályázat révén az országban működő négy további hasonló intézmény szakmai tapasztalatait is egybegyűjtve egyfajta módszertani központot is létrehoznak majd a zalai városban – mondta el egy kérdésre válaszolva a projekt vezetője.
Cseresnyés Péter (Fidesz-KDNP) polgármester a korábbi lakossági tiltakozásokra utalva úgy fogalmazott: meglátása szerint a városban élők „elfogadták ennek az intézetnek a létét”. Ezt szerinte az is jelzi, hogy már most egyre nagyobb az érdeklődés a leendő álláshelyek iránt.
Miután többségében pedagógiai munkára keresnek majd alkalmazottakat, ez lehetőséget ad számos olyan munkavállalónak, aki az oktatás területén eddig nem tudott elhelyezkedni. Hozzátette, hogy ha decemberben meghirdetik az állásokat, még az év végén megtarthatják az első meghallgatásokat, s a felvettek a jövő év elején már munkába állhatnak.
György Zoltán, a kivitelező debreceni DH-Szerviz Kft. ügyvezetője elmondta: az intézmény négy épületrészből áll majd, már állnak az első szint falai, néhol pedig a födém betonozásán is túl vannak. Tartani tudták az ütemtervet, ennek megfelelően most mintegy 25 százalékos készültségen áll a beruházás, amely így várhatóan az év végére el is készülhet.
A nagykanizsai javítóintézetben 12 fős körleteket alakítanak ki, továbbá kézműves műhelyeket, oktatótermeket, tornatermet, konyhát és a szükséges szociális helyiségeket. A négy és fél hektáros területen belül háromszintes lesz az intézet, amely 5200 négyzetméter alapterületű, de kertészkedésre, állattartásra alkalmas területet is kialakítanak.
A javítóintézetet kívülről két és fél méter magas drótkerítéssel veszik körbe, az épület körül még egy négy és fél méter magas kerítést húznak fel, az épületnél pedig még egy öt és fél méteres, szögesdróttal ellátott fal is áll majd. A létesítményt és környékét 87 kamerával szerelik fel, hogy az épületbelsőt és a környezetet is ellenőrizni tudják – hangzott el a helyszínbejáráson. (MTI)

 

Vélemény, hozzászólás?