Ételosztó szekrény rászorulóknak Kanizsán

A nagykanizsai közgyűlés január 13-i ülésén Balogh László önkormányzati képviselő interpellált egy ételosztó szekrény kihelyezésével kapcsolatban.

A képviselő a Katolikus Karitász Nagykanizsai Csoportjának kérdését tolmácsolta.


A karitászosok azt iránt érdeklődtek, hogy egy úgynevezett Enni adok – Enni kapok szekrényt Nagykanizsán hol lehetne elhelyezni és mi ennek a hivatalos procedúrája.

Dénes Sándor polgármester írásos válasza szerint, az ételosztó szekrény kihelyezésének nincs akadálya, a NÉBIH álláspontja szerint arra a hatósági felügyelet nem terjed ki, hiszen magánemberek karitatív tevékenységéről van szó, ami magánétkeztetésnek minősül.

A  hatóság viszont javasolja, hogy a doboz üzemeltetői gondosan járjanak el, a szekrény mellé helyezzenek el egy feliratot, ami arra figyelmeztet, hogy az ott tárolt élelmiszerekből mindenki csak saját felelősségére fogyasszon.

Azt is javasolják, lehetőleg sértetlen, ipari csomagolású tartós élelmiszerek kerüljenek az ételosztó szekrénybe, amelyeknek szavatossági idejük nem járt le.

Zöldségeket, gyümölcsöket csak frissen helyezzenek ki az ételosztó szekrénybe.

Amennyiben a Katolikus Karitász Nagykanizsai Csoportja vállalja egy ételosztó szekrény felállítását, működtetése az ő feladatuk és felelősségük lesz.

A polgármester azt kérte, a kezdeményezők a kihelyezés előtt egyeztessenek a hivatal Humán és Hatósági Osztály Közigazgatási Csoportjának illetékeseivel.