Érted? Persze, hogy érted! – avagy a térfigyelőrendszerek szerepe egy város életében

Tereket, utakat ellenőriznek, fokozzák a közbiztonságot. Mindennapjaink részét képezik, jelenlétükhöz már egyre jobban hozzászoktunk. Ennek ellenére mégis ritkán esik szó működésükről, s arról, hogy ezek az eszközök milyen jelentős munkát is végeznek. A térfigyelő kamerarendszerek elsősorban értünk vannak. A céljuk, hogy biztonságban érezhessük magunkat a hétköznapokban. Berke László rendőrkapitány segítségével utánajártunk a térfigyelő rendszerek működésének!

Mikor került fel az első térfigyelő kamera Nagykanizsára?

A város 2003-ban pályázott először térfigyelő rendszer kiépítésére. Ekkor 4 kamerát helyeztünk el, már ez is nagy segítség volt a rendőrség számára. Később a fejlesztés nem állt meg, azóta is folyamatosan bővül az infrastruktúra.

Az évek során a kamerák száma megsokszorozódott, már 126 kamera vigyáz ránk. Hiszem, hogy ha 1000 kamera is lenne a városban, még mindig találnánk olyan helyszínt, ahova további eszközöket lehetne kihelyezni. A jelenlegi rendszer remek képfelbontással bír, nagyítási lehetőséget biztosít, éjszaka szinte nappali megvilágításban, színesben is ad információkat. Modern és jól kezelhető, versenyképes a kor technológiájával.

Hogy kell elképzelni a kamerák működését?

A térfigyelőrendszer az önkormányzat tulajdonában van, a Nagykanizsai Rendőrkapitányság működteti és a ZNET Telekom üzemelteti. Elsősorban megelőzési céllal használjuk. A térfigyelő operátorunk folyamatosan figyeli azokat a frekventált helyeket, ahol legtöbbször fordulnak elő jogsértések. Így a kollégák gyorsan és hatékonyan tudnak reagálni, intézkedni. A rendszer rögzíti a képeket, amiket jogsértés esetén vissza tudunk nézni.

A kamerák a tömegrendezvények biztosításában is segítik a munkánkat (fesztiválok, vásárok, szórakoztató rendezvények). A tömeg a bűnözésre hajlamos állampolgárokat is vonzza, ilyenkor fokozott figyelemmel kell biztosítanunk a helyszínt: a rendezvényeken a kamerakezelők és a helyszíni kollégák összehangolt munkájára van szükség.

Mint minden műszaki berendezés, időszakonként a kamerák is meghibásodhatnak. Ezekben a helyzetekben fontos a gyors reakció. A ZNET bármilyen hiba esetén azonnal reagál, elvégzi a karbantartásokat. Amennyiben technikai segítségre van szükségünk, a ZNET-re mindig számíthatunk.

Mi a célja a rendszámfelismerésnek?

A város bevezető útjainál rendszámfelismerő kamerák rögzítik az elhaladó gépjárművek rendszámát. Ezek az információk a bűnesetek felderítésében segítik a rendőrség munkáját: információval szolgálnak az utazó bűnözőkről és a bűncselekmény elkövetésének szándékával a városba érkező és onnét távozó járművekről.

Milyen valós esetekben segített a térfigyelő rendszer?

A kameráknak egyrészt megelőző hatása van, másrészt a felderítésben segítik a hatóság munkáját. Több erőszakos, garázda jellegű bűncselekmény tényállását sikerült már bizonyítanunk, de eltűnt személyek felkutatásában is segítségünkre voltak.

A kameraképekkel egy idős, eltűnt nénit 30 perc alatt megtaláltunk, majd biztonságban hazakísértük hozzátartozóihoz. Más esetben rekordgyorsasággal, mindössze 11 perc alatt sikerült előállítanunk egy 19 éves fiatalembert, aki egy ékszerüzletet rabolt ki. A kamerák fegyveres rablás elkövetésének felderítésében is segítséget nyújtottak.

Úgy érzem, hogy a kamerarendszer szolgálja a közt, legfőképp a város lakóinak nyújt segítséget. A lakosság 99,9% -a becsületes állampolgár, akik szeretnék a vagyontárgyaikat, testi épségüket megőrizni. Az ő érdekük, hogy ez a rendszer jól működjön, amiben a ZNET Telekom megbízható távközlési partnerként segíti a várost.

Megbízható kamerarendszer szolgáltatást keres vállalkozásának? A ZNET Telekom tejes körű, egyedi igényekre szabott megoldást nyújt! Kérjen ajánlatot a 1277-es telefonszámon vagy a www.zt.hu oldalon! (x)